18 Април 2024четвъртък09:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Денков още не е прочел одита за нарушенията в МУ-София

Италианският посланик лобирал за изнесеното обучение на столичния Медицински университет в страната му

/ брой: 34

автор:Велиана Христова

visibility 80

Служебният министър проф. Николай Денков още не е прочел одита на МОН, който установи закононарушения при изнесеното зад граница набиране и обучение на студенти от страна на МУ-София. Това каза самият той вчера след среща с ректорите на 4-те медицински университета. Има разлика между казуса с обучението в Германия и в Италия, добави Денков и обяви, че ще прочете внимателно одитния доклад и ще види как се съотнася той с фактите, които в медиите се преекспонирали. Дни след назначаването си на поста проф. Денков е бил посетен от посланика на Италия у нас, който заявил, че италианската държава няма проблеми с изнесеното обучение на МУ-София и помолил единствено да се решат нашумелите проблеми. В същото време проучване на ДУМА миналата година се натъкна на официални становища на властите в Италия и в Швейцария за противоречия на тази практика спрямо местните закони. Новоизбраният ректор проф. Виктор Златков, заел поста след дирижираното сваляне на ректора проф. Вихра Миланова, предпочете да не се яви пред журналистите след срещата с министъра. Няма съмнение, че Златков е законният ректор, каза Денков в отговор към журналист.  
Според служебния министър успешното привличане на чужди студенти от страна на медицинските ни вузове може да служи за пример на останалите. Качеството на обучението в тях е много високо. Има огромен интерес към медицинските университети, за едно място кандидатстват по 8-10 човека и по трима чужденци за една бройка, заяви ректорът на МУ-Варна проф. Красимир Иванов. В ЕС има дефицит на над 1 млн. лекари, там заплащането е добро и от наплива на кандидати тук е видно, че има платежоспособни хора, готови да плащат и по-високи такси, добави той. Тази година вузът няма да вдига студентските такси, а за 2018 г. ще реши Академичният съвет. Ректорът на МУ-Плевен проф. Славчо Томов съобщи, че от 4 години вузът води политика да не увеличава таксите на студентите и тя не се променя. Проф. Денков напомни, че намаляването с 0,9% на издръжката на един медик тази година не се отразява на субсидиите за 2017 г. Два от медицинските университети са дори с увеличен държавен бюджет, при другите два има несъществен спад с под 0,3%, както ДУМА писа. Освен това, около половината от преходния остатък на всичките 36 държавни вузове у нас са на медицинските университети - 130 млн. лв. от общо 266 млн. Няма да се намалява приемът на медици, категоричен бе Денков. МОН има грижата да запази баланса в системата, никое направление не трябва да страда от дефицит на студенти, изтъкна той.


40% от лекарите се пенсионират до 5 години
 
До 5-6 години 30-40 на сто от лекарите у нас ще се пенсионират, каза проф. Красимир Иванов. Според министър Денков недостигът на лекари става все по-остър в България. Няма как МОН само да се справи с това, че завършилите медици масово заминават на Запад. Според него, ако силово се наложи на абсолвентите да работят у нас след дипломирането си, младите просто ще заминават да учат навън. Проф. Денков вижда изхода във въвеждането на стимули като например допълнителни стипендии, срещу които студентите да поемат определен ангажимент. Подобен е проблемът и с недостига на педагози, както и на инженери, за които фирми могат да отпускат стипендии, а ако дипломираният не постъпи на работа във фирмата, тогава да връща парите. Предвидена е среща между Денков и здравния служебен министър Илко Семерджиев за намиране на варианти да се минимизира изтичането на млади лекари навън. Съвместно с ректорите МОН ще решава всички възникващи проблеми в медицинското образование.          

Ректорите проф. Славчо Томов (вляво) и проф. Красимир Иванов (вдясно) заявиха, че ще решават проблемите в сътрудничество с министър Николай Денков 
Снимка Благовеста Цветкова

България трябва да се откаже от плоския данък

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 73

Правителството взе 200 млн. лв. вътрешен заем

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 73

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

БАКБ купува Токуда банк

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 73

Киев провокира риск от ядрена катастрофа

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 73

Израел търси умен отговор срещу Иран

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 73

Китайската икономика надмина очакванията

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 73

Започна наказателно дело срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

Мътилката

автор:Александър Симов

visibility 290

/ брой: 73

За гарантиран достъп до услуги и дом за всеки

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 73

Правим голямо ляво патриотично обединение

visibility 317

/ брой: 73

Обида за дипломацията

visibility 256

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ