08 Май 2024сряда14:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Топлофикация София" щяла да маха дните без парно от сметките

Над 2,3 млн. лева ще плаща дружеството на потърпевшите

/ брой: 34

автор:Дума

visibility 15

"Топлофикация София" ще намалява сметките за февруари само на клиентите, които не са имали парно и топла вода повече от 48 часа. Останалите няма да плащат само за прогнозни количества топлинна енергия, предвижда методиката за обезщетение на абонатите, засегнати от аварията. Над 2,368 млн. лева ще струва на "Топлофикация София" аварията, която остави без парно и топла вода абонатите на топлорайон "София-изток". Вчера в инженерната комисия на Общинския съвет дружеството предложи схема за обезщетяване на клиентите. На всички, които са били без или с влошено топлоподаване до 48 часа, няма да се начисляват прогнозни количества за този период. Тоест, ако даден абонат е нямал 20 часа услугата, той няма да плати прогнозното количество енергия през 20-те часа. Тези, които не са имали парно и топла вода 48 часа или повече, също няма да плащат за прогнозните количества, но на тях ще бъде изплатено обезщетение за липсата на топлинна енергия след изтичането на 48 часа. Такова ще получат 104 хил. от абонатите на дружеството, които са останали без топло за повече от 48 часа. От изнесените така данни става ясно, че около 25% от клиентите на компанията са били на студено, което пък значи, че обезщетение ще има за всеки четвърти софиянец. Все още обаче предстои да се изчисли каква точно сума ще получат отделните хора. Тя ще бъде различна, тъй като и потреблението на отделните клиенти е различно. Неустойката ще се изрази в намаляване на сметката за февруари, обясни шефът на "Топлофикация София" Георги Беловски. Тоест, ако потребител, който е бил повече от 48 часа без парно и топла вода, получи сметка за 100 лева, а неговото обезщетение е 10 лева, той ще плати 90 лева. Междувременно стана ясно, че общите условия на "Топлофикация София" може да бъдат променени с решение на СОС, който е собственик на дружеството. Това обясни председателят на КЕВР Иван Иванов. Той допълни, че регулаторът не изготвя общи условия, а само ги утвърждава.

От 12 февруари в Габрово няма топлоподаване, съобщи БНТ, позовавайки се на сигнали от недоволни жители. Абонатите на "Топлофикация"-Габрово са принудени да стоят на студено или да се отопляват на ток. На сайта на дружеството има съобщение, че топлоподаването временно е спряно за всички абонати заради авария. Хората настояват за компенсации, тъй като това не е първият подобен случай. Потърпевши разказват, че прекъсванията този зимен сезон са започнали още в началото на топлоподаването. Жителите на Габрово не искат да плащат сметката за февруари, защото не са ползвали услугата. Ръководството на "Топлофикация"-Габрово не е открито за коментар. В три габровски училища също има проблем с топлоподаването. Детските градини и яслите в града се отопляват с допълнителни електрически уреди.

БДЖ вдигна цените на билетите с 20%

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 84

1 млн. българи са пътували по празниците

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 84

По-ранна жътва очакват зърнопроизводителите

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 84

Си Дзинпин е на обиколка в три европейски държави

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 84

Путин готов на диалог, но на равни условия

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 84

Израелската армия нахлу в Рафах

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 84

Накратко

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 84

Пренавиване

автор:Валентин Георгиев

visibility 114

/ брой: 84

За наше добро

visibility 112

/ брой: 84

Натровената Европа

автор:Юри Михалков

visibility 115

/ брой: 84

БСП: Да кажем ясно и високо - алтернатива има!

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 84

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ