Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Март 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

Икономика

Гърци завлекли наши производители на тютюн

Дума

17. Февруари 2017 , брой: 34   315   0Гръцка фирма дължи над 1 200 000 лева на тютюнопроизводители в Гоцеделчевския регион. Над 200 семейства от Сатовча, Хаджидимово, Гоце Делчев и Гърмен вече трети месец чакат да получат пари за предадения през ноември тютюн. Същата гръцка фирма и миналата година е забавила плащанията на земеделците в района. Някои от тях чакаха вече 9 месеца, за да си получат парите, предаде БНТ. В гърменското село Дебрен около 70% от хората отглеждат тютюн. Миналата година тук са произведени над 400 тона, около 30 са предадени, но не са изплатени на хората. Гръцка фирма дължи близо 200 000 лева на земеделците в селото.
От Сдружението на производителите на ориенталски тютюн заявиха, че са провели среща с представители на гръцката фирма. Гърците уточниха, че не е обявен фалит и плащането ще продължи в края на месец май, каза председателят на Сдружението на ориенталски тютюн Арбен Мименов. От сдружението предупреждават земеделските стопани да бъдат внимателни с коя фирма ще подпишат договори за изкупуване на тютюна тази година, защото представители на гръцката, която втора година бави плащанията, вече обикаляли Гоцеделчевския регион.
Междувременно стана ясно, че само седем фирми у нас имат разрешително да изкупуват тютюн в предстоящата кампания. Това сочи регистърът на Министерството на земеделието и храните. От Асоциацията на тютюнопроизводителите призовават своите членове да продават тютюн само на легитимни фирми, за да имат гаранция, че ще получат парите си. Сред производителите назрява протест, тъй като три фирми им дължат пари, а една от тях дори е със запорирани сметки. Въпросната фирма, чието седалище е в Сандански, към момента не е получила разрешение за изкупуване на тютюн през тази година.

 

 

Икономика

  • 24. Март 2017 59
    99
    0

    Десетки столичани се включиха в осмия протест на живеещите в кв. "Дружба", които за пореден път се събраха пред затворения път в квартала. Пътят е бил даден на частно лице, което го затвори, след като построи сграда в парцела си. Кметът на район "Искър" Ивайло Цеков не дойде на протеста, който бе подкрепен от жители на "...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"