27 Април 2024събота06:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ердоган шпионира турците в Европа

Политиката на Анкара на преследване на опоненти няма място в Австрия, категоричен е австрийски политик

/ брой: 34

visibility 29

Маргарита Самсарова, Специално за ДУМА от Виена

Турция преследва предполагаеми опоненти на президента Реджеп Ердоган в Австрия и то отчасти посредством дейността на Турския ислямски съюз за културна и социална дейност (АТИБ). Освен това този съюз извършва разузнавателна дейност и е инструмент на политиката на турското правителство в Австрия. Той се ръководи директно от държавната турска правителствена служба за вероизповеданията Дианет и всички организации под шапката на АТИБ са под контрола на Анкара. Това заяви на пресконференция пред медиите, преминала при засилена полицейска охрана по искане на вътрешното министерство, говорителят по въпросите на сигурността на австрийската партия на Зелените Петер Пилц.
Той съобщи, че ще представи доклад в парламента, в който е документирана шпионската дейност на Турция, а също, че вече е предоставил на дирекцията на полицията във Виена факти, изискващи разследване на дейността на организацията АТИБ, сочещи използването й като инструмент за разузнавателна дейност.
По искане на аташето по религиозните въпроси в турското посолство Фатих Мехмет Карадаш, който в същото време е и председател на АТИБ, на Дианет се предоставят детайлни информации за опоненти на турския президент Реджеп Ердоган и неговата партия. Карадаш пряко и чрез турското генерално консулство в Залцбург е доставял информации по разузнавателен път за Дианет и турския премиер, посочи Пилц. АТИБ участва в следенето на привърженици на турския проповедник Гюлен, кюрди, опоненти на управлението на Ердоган и журналисти. Освен това дейността на местните културни дружества и най-вече на АТИБ се направляват чрез  турското разузнаване МИТ предимно директно от Анкара, но според Пилц МИТ разполага и с около 200 информатори в Австрия.
Обект на шпиониране са турци, жевеещи в Австрия, като целта е да бъдат открити противници на управлението на Ердоган. "Хората (б.ред. турско население), които не следват сляпо Ердоган, са изложени на голяма опасност", подчерта говорителят на Зелените.
Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието упражнява контрол върху Дианет, а МИТ върху дейностите на турските организации в Европа. В тази връзка Петер Пилц посочи и Съюза на европейските турски демократи, клон на ПСР, както и Сдружението на независимите индустриалци и бизнесмени в Турция (МЮСИАД), разполагащо с редица представителства в европейските държави.
Според Пилц Ердоган иска чрез заплахата от нови демонстрации, придружени с насилие, да упражни натиск върху европейските политици. В тази връзка може да се припомни например, че в нощта на опита за преврат в Анкара изненадващо бързо без разрешение от австрийските власти пред турското посолство се събраха групи от турски граждани, които развявайки турски знамена, преминаха през центъра до двореца Хофбург, изразявайки подкрепата си за президента Ердоган. А участници в последвала демонстрация на поддръжници на управлението на турския президент във Виена, преминавайки през известната с магазините и заведенията си Мариахилферщрасе, нападнаха заведение и негови клиенти от верига за хранене, собственост на кюрди - безпрецедентен случай при протестни действия досега.
Анкара контролира джамиите в Австрия и имами се назначават като шпиони, а те от своя страна разпространяват призиви да се шпионира. В мюсюлманските институции в Австрия се вкарват големи средства отвън, посочи Пилц. Канцлерът Кристиан Керн обяви, че чрез специална проверка ще се осветлят финансовите потоци на АТИБ, като посочи, че финансирането на това дружество от страна на Турция или въобще от чужбина е незаконно според "Закона за исляма", приет през 2015 г., който забранява чуждестранно финансиране на ислямските организации и определя изискването всяка група, претендираща да представлява австрийските мюсюлмани, да представи и използва стандартизиран превод на немски на Корана. Този закон, съдържа на практика поправки към "Закона за исляма" от 1912 г., с който в Австро-унгарската империя са били гарантирани правата на мюсюлманите в анексираната Босна и Херцеговина през 1908 г., формално принадлежаща дотогава на Османската империя.
Официално от Турския ислямски съюз за културна и социална дейност отхвърлиха отправените обвинения.
Въпросът за възможен шпионаж от страна на ислямски духовници и влиянието на Анкара върху турското население в европейските страни в полза на управлението на Ердоган става все по-актуален в Европа. В съседна Германия тази седмица силите за сигурност извършиха акции в провинциите Северен Рейн-Вестфалия и Рейнланд Пфалц по искане на Федералната прокуратура на Германия. Арестувани бяха четирима имами, заподозрени в шпионаж. Те са следили привърженици на Гюлен и са предавали информация на специалните турски служби.


Аташето по религиозните въпроси в турското посолство Фатих Мехмет Карадаш е и председател на Турския ислямски съюз за културна и социална дейност

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ