29 Март 2024петък08:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Репортаж

Празник на истинското вино

За 152-ри път сухиндолци отбелязаха Трифон Зарезан и показаха как се чука чер пипер

/ брой: 34

автор:Ина Михайлова

visibility 2883

Ако някой ви каже, че "три дни яли, пили и се веселили" го има само в приказките, не му вярвайте. В Сухиндол най-малко шест дни продължиха тържествата по случай Трифон Зарезан и празника на общината. Подготовката за тях продължава цяла година, за да може на 14 февруари, когато е кулминацията, мало и голямо, отблизо и отдалече да се нагизди с носиите, да извади бъчвите и бъклиците с вино и в тържествено шествие да се отправи към лозята.
За 152-ри път т.г. сухиндолци отбелязаха най-големия си празник. Уважиха ги вицепрезидентът Илияна Йотова, палестинският посланик, бивши министри и депутати, кметове на съседни общини, приятели от цялата страна.
Празненствата в общината започнаха още на 9 февруари с откриването на изложба "За истинското вино и истината в него" на ученици от СУ "Св. Климент Охридски". Под това мото т.г. премина празникът. На 10 февруари отново по-младите организираха разговор за винопроизводството и рецитираха стихове за напитката на боговете. На 11 февруари 12 мераклии участваха в състезание за търкаляне на 225-литрова бъчва по улиците на града. Същата вечер се проведе и дегустация на домашни вина и ракии под наслов "Много поколения - една традиция във всяка капка". На 12 февруари бе открита документалната изложба "Светът на българския воин". След Пловдив и Бургас една от най-малките общини в страната - Сухиндол, приема изложбата, отразяваща присъствието на Българската армия и българските воини на страниците на най-големите вестници в света. Тепърва изложбата ще бъде представена в други градове на страната, а и в Европейския парламент.
Празникът лека-полека набираше градуси. На 13 февруари на тържествена сесия на Общинския съвет градът удостои със званието "Почетен гражданин" проф. Димитър Димитров и Елена Димитрова, които с особено вълнение приеха честта и обявиха, че даряват цялата си библиотека от над 1000 книги на общината.
И дойде часът на Зарезанската вечеринка - традиция, която сухиндолци спазват от 1920 г. Самодейни състави от Народно читалище "Трезвеност 1870", танцьори и певци от ДЮФА "Шарени мъниста", СУ "Св. Климент Охридски" и ДГ "Соня" в продължение на 2 часа представиха палитрата от чувства, с които местните хора обичат и почитат лозата и виното. Спектакълът на Николай Априлов "Емил - изповед пред олтара на живота с историята и песните му" и празничните илюминации на площада само открехнаха вратата за предстоящия празничен ден.

*    *    *
И като се показа едно слънце на 14 февруари... След минус 13 градуса предишния ден, след студовете, сковали сухиндолци, на Трифон Зарезан всичко се обърна. Сигурно помогна и празничната света литургия за благоденствието на община Сухиндол, която великотърновският владика Григорий отслужи в местния храм "Св. св. Петър и Павел". И докато гости и сухиндолци се събираха на площада и загряваха с вино, най-нетърпеливите начело с коменданта на лозаро-винарското шествие бяха облекли носиите и чакаха знак, за да поемат към лозята. Когато шествието тръгна начело с духовата музика, въздухът затрептя. Какъв ти студ! В Сухиндол цяла година чакат този ден!
Осемнадесетгодишното лозе в местността Димчански завой, на което по традиция сухиндолци зарязват, очакваше мълчаливо стопаните си. Изведнъж районът заприлича на кошер. Със смях, подвиквания, пълни бъклици и много настроение всички навлязаха в лозята. Най-напред погалиха пръчките, поговориха им, а след това ножиците заиграха. И за всеки набързо бе направена корона от лозови клонки - за здраве, за берекет, за къщата.
По-опитните обясняваха на начинаещите на коя пъпка да отрежат, как е най-добре за лозата и откъде ще изникне нов филиз. Лично кметът на Сухиндол инж. Пламен Чернев, лозар и винопроизводител, обясни на вицепрезидента Илияна Йотова как майсторски да отреже първата пръчка. Дядо Григорий благослови лозята на сухиндолци и на цяла България.
След зарязването шествието със закачки, смях и настроение се отправи към местността Върбака. А там домакините вече бяха подредили трапезите. Направо на земята. Върху белия сняг, огрян от слънцето на Зарезан. Наздравиците започнаха с червено вино, а музиката даваше тон. Първите хора с първите мераклии се завъртяха.
И дойде мигът на мъжкото традиционно хоро, което го има само тук - обичаят "Как се чука чер пипер". Със смях, наричане и въргаляне в снега млади и по-възрастни мъже за поредна година показаха, че в Сухиндол обичат виното и празниците, пазят традициите и ги предават от поколение на поколение. Идеята на танца е свързана с този празник, тъй като и в греяното вино, а най-вече в суджука, който върви с виното, се слага много черен пипер. А той преди това трябва да се начука - с ляво коляно, с дясно коляно, с... Всички мъже носят малка дървена дъсчица на пояса и суджук, от който веднага отрязват, за да замезят след поредната глътка вино.

*    *    *
След обедната трапеза празничното шествие на лозарите и винарите започна да се подрежда. И се отправи към центъра на града. Този път начело на колоната беше Той - Царят на виното. Гордо възкачил се на огромна бъчва. Малки и големи, облечени в носии, подкарали трактори и камиони, показаха настроение и жар пред гости и публика, стекли се на площада, за да поздравят шествието. Независимо от работния ден, улиците бяха пълни, а градусът се поддържаше от танците, музиката и леещото се вино.
Шествието е традиционно, разказват местните. Правим го от години и ще го правим. Ето, с такива камиони ходехме навремето да берем лозята, поклаща глава възрастен мъж. А очите му се пълнят със сълзи. От спомени и от радост. "Това е внукът ми", сочи с пръст малко момче. "Играе, та пушек се вдига", продължава той.

*    *    *
Има живец, има мерак сред младите в Сухиндол. Вярно е, доста е намаляло населението, а и работа няма. Едно време е било другояче. И работа е имало, и всичко наоколо е било в лозя. Сега общинското ръководство полага усилия в тази посока. Вече има около 1000 дка с гъмза, традиционен сорт за региона преди, а през тази година планираме да засадим още толкова, споделя кметът инж. Пламен Чернев. За трети мандат е начело на общината, но местните го харесват и го търсят да им помага за всичко. "Толкова е натоварен и гледа на всеки да помогне, че чак не може да си отгледа виното, а е майстор, разбира", споделя за него домакинът ни Васил Бонев. В неговата къща тези дни, а и не само, всеки е посрещнат с червено вино. Лично производство - букет от мерло, каберне и мавруд. Разговорът не може да е на празна маса, трябва да се каже "Наздраве!", за да са всички здрави и годината да е добра, уточнява Васил.
Амбициозните планове на общинското ръководство заедно с усилията на местните лозари и винопроизводители могат да съживят отново това прекрасно кътче и да му върнат престижа отпреди десетилетия. Тогава вино от Сухиндол е имало на най-изисканите европейски трапези, а коконите от Запада са умирали за сладко от местния сорт грозде кокорко - без семки, само за специални случаи. Днес издирват поне корен от него по селата, за да го възродят. Така, както съхраняват и възраждат традициите. Това е пътят, а и очакваме държавата да ни помогне, да не ни изоставя, надяват се местните.
Иначе, те са решили и знаят: Истината е във виното, но е важно виното да е истинско. Както казва на изпроводяк кметът Чернев, "вино и деца се правят с любов". А тук, в Сухиндол, имат уникални природни условия, на които половината свят завижда. Знаят и могат да правят истинско вино. И да го пият както повеляват традициите - с мезе, музика, настроение и приятели.

 


Дядо Григорий благослови лозята и пръв заряза. След него вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът на Сухиндол инж. Пламен Чернев спазиха традицията




В местността Върбака сухиндолци и гостите на общината насядаха на обща трапеза


Така се чука чер пипер...


Който води мъжкото хоро - на ръце


Шествието на лозарите и винарите тръгва


Царят на виното приветства жителите на гостите на Сухиндол


Закъде без булка и петел...
Снимки АВТОРКАТА

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ