Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Октомври 2017 | Неделя
 
вход регистрирай се

Колумнисти

Светът е малък

Тел

Николай Коев

17. Февруари 2017 , брой: 34   892   0Има един продукт в отечеството, който си е на почит. Без него не може и винаги трябва да ти е под ръка. Става въпрос за нейно величество ТЕЛТА. С нея, така да се каже, си укрепваме положението. Няма значение дали е ръждясала, алуминиева или каквато и да е. Важното е да омотаеш и притегнеш, за да се стабилизира лабавото, да не играе и ти къса нервите, да не виси в тунела лампата, да не играе ауспухът, да се върже разбитата от апаши врата, пък и да се опъне една непробиваема и най-важното "евтина" стена по границата срещу емигрантите.
Не ми е известно дали доскорошният корифей в аграрната наука, пардон във военното дело, Ненчев, е направил изгодна обществена поръчка за боеспособната ни армия от тел, но ако не е, изобщо не е прав. Накъде без тел във войската. Или може би младеещият земеделец си представя, че без вездесъщата метална нишка ще бъдем равноправен партньор и съюзник в НАТО. И като кажат братята по оръжие "дай тел", то ние ще мънкаме гузно, защото един министър не си е направил труда да направи обществена поръчка примерно за сто тона здрава родна тел. А вместо това се бъзика с други сто заръки към фирми, които също плаща обществото. С тези последните пък се е заела прокуратурата, а вървящият в момента одит във военното ведомство установявал "лоши практики"...
През тези дни се изсулих набързо през вече наистина добре осветения тунел на автомагистрала "Хемус" - "Ечемишка". През същата онази тръба, в която трагично отлетя животът на един човек поради престъпно безгрижие на отговорни за сигурността и поддържането. По време на пътешествието по изграждания от детските ми сънища път до морето разбрах с тревога, че от 34 тунела от републиканската пътна мрежа цели 16 са с умерен до висок риск от опасност за инциденти. Ами ако неволно нацелим точно високия риск, какво става. Битият бит, а онзи другият - знаем добре какво. Затова дори служебното правителство, което за това ще бъде подкрепено от обществеността, трябва спешно да задължи отговорните институции и отстрани животозастрашаващите проблеми по тунелите и мостовете. И преодолее с безкомпромисна решителност умишлено създадените административни трудности и процедури. Тъй като на потенциалните жертви на руинираните съоръжения по пътищата изобщо не им дреме от временната функция на изпълнителната власт за подготовката на изборите, а за живота, макар и сериозно прецакван доскоро от управленски безумия. Ако пък не се получи, то изглежда остава само да се поставят параклиси пред всеки тунел и проблемен мост. Да се помолят хората, да запалят свещичка и дадат газ към мъждукащата светлина в края на тръбата с крилатата надежда да се доберат живи...поне до следващия тунел.
Споменах за служебното правителство и наистина заслужава похвала активността му със санкцията и на президента да се извършат сериозни ревизии в министерствата. И ето, започнаха да излизат ГЕРБ-ерските батаци. В инфраструктурата, във военното министерство, просветното, на регионалното развитие, околната среда, на икономиката. Пръскали широкопръсто доскорошните народни любимци броени дни преди сдаването на властта добри пари за реклама и сувенири. Не е лошо на човек да му остане нещо, което да му напомня за безметежното съществуване в слънчевата страна на живота. Особено, когато, току-виж, ти е за последно.
Напоследък не ме напуска усещането, че ограниченият във времето мандат на кабинета на Герджиков може и малко да се проточи. Безумието с електронното гласуване като нищо може да предизвика оспорване на вота. И после к`во - игра на избори по никое време. И не се ли направи този финт умишлено, за да се опорочи утвърдената не само у нас изборна практика и открие възможност за манипулация на процеса. Някои ще кажат по този повод, че ги връщаме към телта и пирона, без да се замислят защо високотехнологични държави не приемат електронното гласуване, или са се отказали бързо от него. Пък и лудите пари за машини, които страшно светнатите с новите технологии пенсионери възприемат с нескрито умиление, едва ли са ни излишни!
И накрая пак за вездесъщата ТЕЛ. ТЕЛефонните измами освобождават непрекъснато пенсионери и наивници от тегобата да кътат спестявания. Държавата пък е толкова силна, че опря до ТЕЛевизионните призиви да не вярваме на разбойниците. В държавното управление на високо ниво се ТЕЛепортират специалисти по всичко с нахлузени маски на нравоучиТЕЛи. Да не говорим, че е много престижно днес да си задължително честен производиТЕЛ, охраниТЕЛ, дариТЕЛ, вносиТЕЛ, а унизително да си учиТЕЛ, изследоваТЕЛ, та в немотията дори и родиТЕЛ. На дълго мамените обаче изглежда започна да им писва като стадо да ги лашкат насам-натам конекрадци. Затова започнаха да се обръщат срещу влюбените уж в своята ТЕЛегеничност политически манипулатори и избират път, който със сигурност не ги води към пропастта.
Абе, идат избори. Мислете инТЕЛигентно и се доверявайте на истинските ценности и любов.

 

 

Колумнисти

  • Светът е малък
    20. Октомври 2017 206
    431
    0

        В света на енергично живите и все още познавачи на неподправената еротика има едно число - 69. За интимните традиционалисти то не говори нищо, освен вероятно блян за подобно залпово увеличение на заплатата или пенсията. Но не било това, оказва се за разочарование. Ами поза по време на любовната игра за взаимно удоволствие. Тоест - аз на тебе, ти на мене." Аха, това ли...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"