Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

Икономика

Очаква се повишение на сметките за топлата вода

Българският бизнес ще трябва да вдигне цените, ако газът поскъпне рязко

Дума

16. Февруари 2017 , брой: 33   261   0Няма да има промяна на цената на тока за бита, но може да се очаква увеличаване на цената на топлата вода, ако Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри искането на "Булгаргаз" за рязко повишаване на цената на природния газ от 1 април. Това коментира пред БНР председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев. Според него увеличението няма да се отрази върху сметките за парно, заради наближаващият край на отоплителния сезон в страната. На 10 февруари газовото дружество представи първите си прогнози за цената на газа през второто тримесечие, според които се очаква увеличение от 32,44%. На 10 март "Булгаргаз" ще внесе окончателно и своето становище пред енергийния регулатор. Цената на природния газ се определя за всяко тримесечие на базата на различни фактори - сред които доставна цена, разходите за транспортиране, както и курса на щатския долар. Тъй като газът е основната суровина за производството на топлинната енергия при по-голям скок на цената му се променят и цените на парното и топлата вода. Според законодателството при "значителна промяна" на обстоятелствата цените могат да бъдат преразгледани от енергийния регулатор. Практиката на КЕВР е при промяна от 10% да бъдат преразглеждани и цените на услугите, предлагани от топлофикациите. Електроенергията е една от тях, защото се произвежда по комбиниран способ от топлофикациите и се изкупува от Националната електрическа компания (НЕК) при преференциални цени. Според Кремен Георгиев "Булгаргаз" има основание да поиска толкова рязко повишение, на база на случващото се на петролните пазари в последните месеци. Той обаче призна, че цифрата е "стряскаща".
Заради скока на цената на синьото гориво голяма част от българския бизнес ще трябва да вдигне цените на продукцията си. Ако КЕВР приеме предложението на "Булгаргаз", ще се наложи да има поскъпване при редица производители от различни сфери. Това, което касае всички граждани, ще бъде евентуално вдигане на цените на хляба, както и много други храни. Производството на хляб е 100% зависимо от газа, обясни пред БНР председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. Цената на хляба може да започне да се променя още от нивата, хамбарите, минава през мелниците, през опаковките. Влиза в хлебопроизводството, през търговците, които също имат енергийни разходи и стига до крайния потребител. Няма бранш в България, който да може да поеме едни такива увеличения, които идват от нищото, коментира тя.

 

 

Икономика

 • Извеждането от експлоатация на първите три блока на централата ще струва около 8,4 млн. евро
  22. Септември 2017 186
  115
  0

  Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) разреши на ЧЕЗ България да изведе от експлоатация първите три блока на ТЕЦ "Варна", въведени в експлоатация в края на 60-те години, предаде investor.bg. Това е станало на закрито заседание на регулатора по-рано този месец.
  Собственикът на топлоцентралата подаде заявление за промяна на...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"