26 Април 2024петък05:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Очаква се повишение на сметките за топлата вода

Българският бизнес ще трябва да вдигне цените, ако газът поскъпне рязко

/ брой: 33

автор:Дума

visibility 80

Няма да има промяна на цената на тока за бита, но може да се очаква увеличаване на цената на топлата вода, ако Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри искането на "Булгаргаз" за рязко повишаване на цената на природния газ от 1 април. Това коментира пред БНР председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев. Според него увеличението няма да се отрази върху сметките за парно, заради наближаващият край на отоплителния сезон в страната. На 10 февруари газовото дружество представи първите си прогнози за цената на газа през второто тримесечие, според които се очаква увеличение от 32,44%. На 10 март "Булгаргаз" ще внесе окончателно и своето становище пред енергийния регулатор. Цената на природния газ се определя за всяко тримесечие на базата на различни фактори - сред които доставна цена, разходите за транспортиране, както и курса на щатския долар. Тъй като газът е основната суровина за производството на топлинната енергия при по-голям скок на цената му се променят и цените на парното и топлата вода. Според законодателството при "значителна промяна" на обстоятелствата цените могат да бъдат преразгледани от енергийния регулатор. Практиката на КЕВР е при промяна от 10% да бъдат преразглеждани и цените на услугите, предлагани от топлофикациите. Електроенергията е една от тях, защото се произвежда по комбиниран способ от топлофикациите и се изкупува от Националната електрическа компания (НЕК) при преференциални цени. Според Кремен Георгиев "Булгаргаз" има основание да поиска толкова рязко повишение, на база на случващото се на петролните пазари в последните месеци. Той обаче призна, че цифрата е "стряскаща".
Заради скока на цената на синьото гориво голяма част от българския бизнес ще трябва да вдигне цените на продукцията си. Ако КЕВР приеме предложението на "Булгаргаз", ще се наложи да има поскъпване при редица производители от различни сфери. Това, което касае всички граждани, ще бъде евентуално вдигане на цените на хляба, както и много други храни. Производството на хляб е 100% зависимо от газа, обясни пред БНР председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. Цената на хляба може да започне да се променя още от нивата, хамбарите, минава през мелниците, през опаковките. Влиза в хлебопроизводството, през търговците, които също имат енергийни разходи и стига до крайния потребител. Няма бранш в България, който да може да поеме едни такива увеличения, които идват от нищото, коментира тя.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ