25 Април 2024четвъртък14:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

С 1,3% скочи инфлацията за януари спрямо декември 2016 г.

Най-голямо повишение е отчетено в цените на горивата за отопление, въглищата и зеленчуците

/ брой: 33

автор:Дума

visibility 20

Инфлацията в страната ни нарасна през януари с най-солидно темпо от средата на 2013 година, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). На месечна база индексът на потребителските цени се повиши през януари с цели 1,3% спрямо декември 2016 г., когато скочи с 0,6 на сто. На годишна база инфлацията се увеличи с цели 1,4%, в сравнение с януари миналата година, след повишение с 0,1% месец по-рано. Това представлява най-високо ниво на годишната инфлация в нашата страна от средата на 2013 година насам. Средногодишната инфлация за периода февруари 2016 г. - януари 2017 г. спрямо същия период на година по-рано се понижи с 0,7 на сто.
Фактор за увеличението на инфлацията, според статистическите данни, е студеното време в края на миналата и началото на тази година. Ако през декември 2016 г. увеличението на цените на горивата изведе ръста на потребителските цени на положителна територия, то през януари към това се добавя и ефектът от повишените цени на горивата за отопление и твърдото гориво. През януари най-силно поскъпват въглищата - с 9,1%, отчита НСИ. Цените на дървата за отопление се повишават с 3,1 на сто, газообразните и течни горива за битови нужди - съответно с 2,6% и 4 на сто, а централното газоснабдяване - с 2,7 на сто. Дизеловото гориво поскъпва с 3,5%, бензинът А95Н - с 2,1%, бензинът А98Н - с 1,5 на сто, а цените на газ пропан-бутан и метан за автомобили - съответно с 5,6% и 0,7 на сто. През януари спрямо декември се увеличават и цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки - средно с 3,5 на сто. Най-силен ръст в групата се отчита при зеленчуците - почти 28%. Същевременно продължават да поевтиняват дрехите и обувките, като през януари е отчетен спад на цените с 2,8%. През първия месец на тази година жилища, вода, електроенергия, газ и други горива са поскъпнали с 0,8 на сто. С минимални изменения са цените на алкохола, тютюневите изделия, комуналните услуги, обзавеждането и домакинските уреди, образованието и ресторантите. Цените в здравеопазването се увеличават на месечна база с 0,2%, тези на транспорта нарастват с 1,1%, докато цените при съобщенията се понижават с 0,7%, показват статистическите данни.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 199

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 196

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ