19 Април 2024петък08:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Зайченцето бяло" - в 3D анимирано видео

"Маргаритка" дава нов живот на любимите български детски песнички

/ брой: 33

автор:Дума

visibility 1811

Една от най-любимите български детски песнички вече ще радва и децата на нашето време с изцяло авторска 3D анимация в проекта "Маргаритка", за който ДУМА писа. За първи път децата на България ще имат възможност да се радват на съвременно видео, чието качество по нищо не отстъпва на международното видео съдържание за малчугани. Песента е изпълнена от Виктория Терзийска (Вики от "Мастило"), заедно с Вокална група "Шоколадче" от Лом, а аранжиментът е на Красимир Тодоров, научи ДУМА от екипа на "Маргаритка".
"Зайченцето бяло" е първата песничка от компактдиска "Маргаритка", която се радва на прекрасна 3D анимация, създадена с много желание, любов и труд така, че да впечатлява и забавлява най-малките. В създаването на видеото за проекта "Маргаритка" участват едни от най-добрите продуценти, художници, 3D специалисти и аниматори в България. Работата по видеото е консултирана и от детски психолози, които съветват за избора на най-подходящите движения, форми, цветове и звуци.
Емблематичната песничка "Зайченцето бяло" за първи път се чува в ефира на Българското национално радио през 1945 г. По това време любимата поетеса Леда Милева - авторка на текста на "Зайченцето бяло", оглавява отдела за детски предавания на Националното радио. В желанието си да създава интересно съдържание за децата, тя решава, че в ефира трябва да звучи много детска музика. Тогава събира екип от млади композитори, сред които е и Петър Ступел, по онова време още студент. По стихотворението на Леда Милева "Зайченцето бяло" композиторът Петър Ступел измисля, буквално на един дъх, музиката и така се ражда най-известната детска песничка.
Оттогава досега са минали 73 години, а "Зайченцето бяло" се превръща в химн на децата на България. Днес създателите на "Маргаритка" правят така, че съвременните деца да познават наследството, което великите поети и композитори са ни оставили. Приходите от продажбата на всеки диск "Маргаритка" ще бъдат инвестирани в построяването на детски площадки за весели игри с музикална насоченост. Първата площадка ще е в София, в парка "Гео Милев".


Снимки "Маргаритка"
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ