20 Април 2024събота13:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Знаков филм в българското кино

Разпадащият се родов български свят не остава само на кинолентата за "Гераците"

/ брой: 33

автор:Дума

visibility 67

Никола Чолаков, Горна Оряховица

Снимането на филма "Гераците" по едноименната повест на Елин Пелин, отпечатана през 1911 г., започва преди 60 години в едно малко еленско село, Долни Болерци, с 11 къщи и около 50 души. През 1957 година режисьорът на филма Антон Маринович и архитектът Мони Аладжемов дълго време обикаляли селата край Елена, докато намерят малката махаличка, подходяща за снимки. Сред къщите в Долни Болерци се откроява съвсем като описаната в повестта  - "голяма и бяла къща", "на лично място сред селото", "оградена като кале с бели зидове" и двор, в който "можеше да се смести една махала". В него се издига "единствен бор в цялата околия".
Епизоди от "Гераците" се снимат в къщата на Слав Василев Славов в селото, която наподобява владението на стария Герак. Днес на нейното място наследниците на дядо Слав издигат върху старите зидове уникална къща, наподобяваща тази от времето на филма, която е отворена и за туристи. Дават й името "Гераците", убедени, че то ще пази дълго спомена за филма и неговите герои, предупреждавайки за вредата от лакомията за пари и имоти, способна да унищожи най-близки хора, което става и днес.
Запазена е снимка от 1957 г., на гърба на която са изписани собственоръчно имената на Антон Маринович, Стефан Пейчев и Кунка Баева, заснети по време на работата върху филма. Жените от Долни Болерци участват в масовите сцени, а други изпълняват епизодични роли. Ана и комшийката Цана играят във филма двете съседки, които се навъртат край леглото на болната Елка. Слав играе ролята на ратай, когото Герака буди за работа още в  началото на филма. Семейството на стария Герак не живее задружно както някога. Никой вече не почита чорбаджи Йордан и не се вслушва в думите му. Синовете искат подялба на имота и стигат до бой. Отсечен е старият бор - символ на семейното единство...
... Времето бързо изтича. Един по един си отиват от този свят всички, участвали в емблематичния филм за живота на българското село, в което многолюдното семейство се разпада. Малцина са останали. Цветолюб Раковски, малкият Захаринчо от филма, живее в САЩ от 2002 г. Талантливата актриса Ангелина Сарова, която сътворява незабравимия образ на Елка, живее в Панчарево. Тя и днес вижда пред очите си големите чардаци на къщата в Долни Болерци, реката край върбите, където дядо Маргалака (народният артист Иван Димов) спасява нейната героиня от самоубийство. Всички артисти се снимали с  прекрасно отношение към киното: Йордан Стаматов (Йордан Герака), Стефан Пейчев (Божан), Иван Братанов, Мария Шопова (баба Марга), Кунка Баева (Божаница).
Филмът "Гераците" е една от прочутите  киноленти за онази епоха на разпадащия се родов свят, който е съхранен в повестта на Елин Пелин.

Иван Димов (Маргалака)  и Ангелина Сарова (Елка)



Б. Р. Снимките са издирени от Мария Симеонова, гл. редактор на в. "Еленска трибуна".

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ