20 Април 2024събота12:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Заев и Ахмети може да се договорят

Законът за двуезичността спъва съставянето на правителство, коментират македонски медии

/ брой: 33

автор:Дума

visibility 34

По данни на скопското електронно издание "Локално" преговорите между Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) на Зоран Заев и Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети за съставяне на правителство се приближат към финал и не е изключено те да бъдат завършени още тази седмица. Все още са налице разногласия, които се обсъждат, но те не са непреодолими, твърдят и от двете страни на преговарящите екипи.
Камъкът, който засега спъва преговорния процес за формирането на правителство в Скопие, е законът за двуезичността. ДСИ не иска да бърза и не твърди, че няма да бъде намерено решение на проблема, но отказва да определи времева рамка за постигането на споразумение.
Македонски издания твърдят, че СДСМ е изпратила писмено предложение до най-голямата партия на етническите албанци (ДСИ) за съставяне на коалиционно правителство. Нито македонската общественост обаче, нито медиите знаят съдържанието на представения документ. Основният въпрос, който продължава да вълнува всички, е дали лидерът на СДСМ е потвърдил двуезичността на цялата територия на страната.
Близкият до ВМРО-ДПМНЕ, "Телеграф" риторично пита: "Какво от това, което отказа Груевски, ще приеме Заев: двуезичност на цяла Македония". Изданието припомня и цитата от албанската политическа платформа, в който се казва: "Постигане на пълна езикова еднаквост, употреба на албанския език на всички нива на властта и гаранция за неговата употреба като фундаментално и конституционно право. Конституцията на Република Македония трябва да утвърди, че македонският език и неговата кирилица и албанският език с неговата писменост са официални езици в Република Македония. Общ дебат за държавния флаг, химна и герба на Република Македония с цел държавните символи да отразяват обществената мултиетничност и езиковата равноправност".
"Позитив" твърди, че едно от крилата на ДСИ е направило отстъпки по въвеждането на двуезичния модел в държавата. "Стандарт" смята, че "албанците искат пълна реализация на техните искания без значение от това кой ще участва в правителството". "ТВ 21" твърди, че ДСИ започва консултации с Алианс на албанците за обсъждане на предложението на Зоран Заев.
Македонската редакция на радио "Свободна Европа" също отбелязва, че преговорите за съставяне на правителство в Македония изглежда вървят към своя край, но никой не казва какъв ще бъде партийният облик на новия състав.
От Демократическата партия на албанците (ДПА) твърдят, че не може да разкрият нищо, докато не приключат преговорите, а другите партии изцяло мълчат за съдържанието им.
"Преговаряме и с ДСИ, и със СДСМ, но докато не приключим напълно, нищо не можем да кажем. Няма да влезем в нито едно правителство, ако не се приложат на практика всички точки от декларацията на партиите на албанците", заяви генералният секретар на ДПА Арбен Таравари.
На въпроса кога се очаква преговорите да приключат той отговори, че това ще се случи много бързо. От ДСИ пък не разкриват никакви подробности.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ