23 Април 2024вторник08:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Бележки за СТАРТ-3:

Как да не се изложиш пред Путин

Какво се обърка в телефонния разговор между двама лидери

/ брой: 33

visibility 82

Дмитрий Булин

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, според агенция Ройтерс, е показал досадна неосведоменост по време на неотдавнашния си телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин. Въпросът на последния за удължаване на договора СТАРТ-3 изненадал американския лидер.
Той дори бил принуден да помоли държавния глава на Русия да почака на телефона, докато се консултира с помощниците си.
Белият дом вече са зае да разследва "изтичането" на информацията за тези конфиденциални преговори, като по този начин косвено потвърди автентичността на историята. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, като истински дипломат, отказа коментар по този въпрос.
Руската служба на Би Би Си на свой ред реши да състави бележки за всички, които имат желание да участват в дискусиите по СТАРТ-3, но се страхуват да не се изложат.

Какво е СТАРТ-3?

Това е договор между САЩ и Русия за мерките по ограничаване на стратегическите настъпателни въоръжения. Става въпрос за ядрени бойни глави и средствата за доставянето им, под които се имат предвид:
- междуконтинентални балистични ракети (МБР), изглеждащи така
- балистични ракети на подводници (БРПЛ), приблизително такива
- балистични ракети на тежки бомбардировачи, като например този

Договорът бе подписан от предишните държавни глави на Русия и САЩ Дмитрий Медведев и Барак Обама на 8 април 2010 година в Прага. Документът влезе в сила след ратифицирането му от страна на парламентите на двете страни на 5 февруари 2011 година. Срокът на действието му е 10 години.
Според договора към февруари 2018 година страните трябва да съкратят ядрените бойни глави до 1550 единици всяка, а на балистичните ракети - до 700 единици.

Защо бе необходим този договор?

Отдавна беше ясно, че Съветският съюз и САЩ притежават ядрени арсенали, достатъчни за взаимното унищожение. Такава геополитическо положение е прието да се нарича ядрен паритет.
Колкото и да се опитва всяка от страните да си осигури безусловно доминиране, опитите се превръщаха само в ускоряване на надпреварата във въоръжаването. Затова през 1972 година Москва и Вашингтон се договориха за ограничаване на стратегическите въоръжения, определяйки статуквото.
След това последваха още шест подобни документа, включително СТАРТ-3, като във всеки един страните все повече конкретизираха ограниченията и съкращенията на ядрените си арсенали.

Бъркам СТАРТ и ПРО, помогнете!

Често в контекста на СТАРТ говорят за друг важен документ - Договорът за ограничаване на системите за противоракетна отбрана (ПРО), подписан от Москва и Вашингтон още през 1972 година.
Ако СТАРТ регламентира броя ядрени бойни глави и средствата за доставянето им (т.е. настъпателните въоръжения), то ПРО засяга отбраната.
Това има решаващо значение за ядрения паритет, тъй като гарантираното взаимно унищожаване се определя не само от количеството и качеството на настъпателните въоръжения, но и от способността ефективно да се отбраняваш от симетричните удари на противника.
През 2002 година САЩ едностранно напуснаха договора за ПРО, аргументирайки се с желанието да избегнат ядрен шантаж от страна на трети държави. Москва осъди това решение.

Какво ще стане със СТАРТ?

Както съобщи Ройтерс, в телефонния си разговор с Путин на 28 януари Тръмп, след като се посъветвал с помощниците си, в крайна сметка разкритикувал СТАРТ-3, заявявайки, че това е една от няколкото неуспешни сделки на администрацията на Барак Обама.
Говорителят на Белия дом Шон Спайсър по-късно заяви, че Тръмп, без съмнение, е бил наясно какво представлява договорът СТАРТ-3 - просто му е била необходима допълнителна експертиза.
Съдейки по всичко, Тръмп наистина е знаел за договора, защото го е споменавал и по-рано, по време на предизборните дебати с Хилъри Клинтън. Друг въпрос, че тогава той се обърка и го нарече не New START (New Strategic Arms Reduction Treaty - така звучи наименованието на документа на английски), а Start-up, каквото и да значи това.
Тръмп изглежда сгреши и в разбирането на същността на договора. "Путин я (Клинтън) надхитри във всичко - твърдеше той през октомври 2016 година. - Ето какво ще ви кажа: ние имаме големи проблеми. Защото срещу нас е страна с огромен брой ядрени бойни глави - 1800, и между другото - те увеличиха броя им, а ние го съкратихме".
Наистина според статистиката на Държавния департамент през 2011 година Русия е имала 1537 бойни глави, а САЩ - 1800. Пет години по-късно Русия вече има 1796, а САЩ 1367. При това горната граница и за двете страни е по 1550 към февруари следващата година.
Медиите вече обръщаха внимание на тази странност, но военните експерти уточниха, че в случая с Русия увеличаването на бойните глави има чисто статистически характер: страната модернизира военните си сили, приема на въоръжение нови носители, и едни и същи бойни заряди временно се смятат на новите и на старите носители.
Ако сте прочели всичко това внимателно, вече сте готови за обаждането на Владимир Путин...

45 минути продължи телефонният разговор между Владимир Путин и Доналд Тръмп

РТ-2ПМ2 "Топол-М"

Р-29РМУ2 "Синева"

Ту - 160

Токът за бита остава регулиран поне още година

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 76

Поръчката за бързите влакове до морето "дерайлира"

автор:Дума

visibility 353

/ брой: 76

ДАИ е с нов автопарк за над 6,3 млн. лв.

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 76

Фискалният резерв се оказа 10,9 милиарда лева

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 76

Канарските острови на бунт срещу туристите

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 76

2400 евро за раждане на дете в Гърция

автор:Дума

visibility 398

/ брой: 76

Задържан за бомбена заплаха в Дания

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 76

Накратко

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 76

Пълзяща цензура

автор:Нора Стоичкова

visibility 359

/ брой: 76

Ех, бедни Главчев...

visibility 419

/ брой: 76

Тръмп не е изход

visibility 313

/ брой: 76

Договорът с "Боташ" е един от най-корупционните

автор:Дума

visibility 363

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ