28 Март 2024четвъртък19:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Прокуратурата проверява над 100 съмнителни военни поръчки

Служебният министър на отбраната открил нарушения и лоши практики

/ брой: 32

автор:Дума

visibility 799

Служебният военен министър Стефан Янев е предал на прокуратурата доклад с над 100 обществени поръчки, при които са установени различни нарушения. Той обясни вчера, че одитът във ведомството продължава и в момента, като са установени лоши практики. Докладът със съмнителните поръчки е над 50 страници и обхваща различни договори, някои от които за стотици хиляди лева. Документът вече е предаден и на служебния премиер Огнян Герджиков.
Припомняме, че президентът Румен Радев лично възложи ревизията във всички министерства, а във вторник изтече и крайният срок, даден от Герджиков за завършване на проверките. Очаква се официалните данни от ревизията в МО да бъдат оповестени официално следващата седмица.
Янев не даде подробности за установените нарушения, но проблемите на Министерството на отбраната с обществените поръчки са добре известни от месеци. Ведомството само прекрати серия поръчки заради установени нередности, а преди това те бяха обект на проверка и от прокуратурата.
Янев още не е освободил Борислав Попов, директора на най-ресурсната дирекция "Отбранителна аквизиция", през която минава основната част от поръчките на ведомството. Възможно е обаче това да стане скоро. Попов наследи на поста Венцислав Цанов, който бе сочен за сивия кардинал в министерството. Цанов напусна поста, след като прокуратурата прояви интерес към него.
Проверката на поръчките в МО е изключително обстойна, обясниха от военното министерство. Заради нарушения бившият военен министър Николай Ненчев е с две повдигнати обвинения заради поръчка за шиенето на униформи и отказа му да продължи поддръжката на "МиГ 29" в Русия.


5600 са незаетите щатове в Българската армия

5600 души е недокомплектът в Българската армия. Това обяви вчера началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов след годишната конференция, на която се прави традиционен анализ на състоянието на въоръжените сили. Основните причини за недостига на кадри в армията са материално-техническото осигуряване, екипировката и заплащането.
Основната причина за ситуацията е ниското заплащане. Редниците започват със заплати от 609 лева. През последната година бяха обявени конкурси за войници, но от Щаба на отбраната неофициално признаха, че срещат сериозни трудности да намерят качествени кандидати.
"Военнослужещите от БА, въпреки ограничените материални и финансови ресурси, както и в условията на значително намален състав, успяха да проведат успешна подготовка и да достигнат до последните нива на оперативните способности", подчерта Ефтимов. Той съобщи, че през годината са проведени над 250 учения. През изминалата година са били изпълнени и повече от 153 задачи в помощ на населението в страната при различни бедствия и други случаи. Над 6000 военни участвали в охраната на границата.



Президентът Румен Радев и министърът на отбраната Стефан Янев присъстваха на конференцията на началника на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов за анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината в БА
снимка БГНЕС

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ