24 Април 2024сряда03:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Топлофикация София" може да бъде глобена заради аварията

Отложиха заседанието, на което трябваше да решат как ще компенсират потребителите

/ брой: 32

автор:Дума

visibility 11

"Топлофикация София" може да бъде глобена заради поредицата аварии, оставили миналата седмица хиляди столичани без парно и топла вода. Това съобщи вчера Евгения Харитонова, зам.-председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която проверява дружеството. Отделно техническа инспекция на предприятието започнаха и експерти на енергийното министерство, а по поръчка на Столичната община, която е собственик на топлофикацията, анализ ще бъде извършен и от Техническия университет в София. Тепърва ще стане ясно дали ще има глоби и какъв ще е размерът им, но до отнемане на лиценза за работа на дружеството няма да се стигне.
"Отнемане на лиценз предполага една дълга процедура, след това назначаване на особен управител, което не знам точно как ще стане. Тази процедура трябваше да бъде разписана в Закона за енергетиката, но не е разписана", коментира пред журналисти Харитонова. Тя допълни, че регулаторът обмисля промяна в общите условия на договора с потребителите на "Топлофикация", така че да се улесни процедурата по тяхното обезщетяване в случай, че останат за повече от 48 часа без топлоснабдяване.
От дружеството вече обявиха, че работят по механизма за определяне на компенсациите за жителите на топлорайон "Изток", които почти седмица бяха на студено. Кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че очаква той да е готов най-късно в сряда, за да бъде одобрен от Столичния общински съвет, но не обясни, защо това не стана още вчера, както бе обявено. За вчера във връзка с компенсирането на потребителите беше насрочено заседание на Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране. То беше обявено и на сайта на общината. "След като се разбра, че ще присъстват и много граждански организации, в това число и Федерацията на потребителите в България, отмениха заседанието на комисията, което е повече от скандално", заяви пред ДУМА, изпълнителният секретар на организацията инж. Емил Георгиев. Затова нашата организация вчера, след като скандално отмениха заседанието, със заинтересовани граждани решихме да свикаме инициативен комитет, който ще организира протести. Ще определим точния ден и ще призовем софиянци да излязат на протест, заяви инж. Георгиев.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ