24 Април 2024сряда05:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Инж. Емил Георгиев:

Призоваваме софиянци да излязат на протест

Понятието "потребителски Франкенщайн" най-много подхожда на "Топлофикация София", казва изпълнителният секретар на Федерацията на потребителите в България

/ брой: 32

автор:Мая Йовановска

visibility 1384

Инж. Емил Георгиев е роден в с. Кутово, община Видин. Завършил е ВИХВП в Пловдив. Специализирал е в Австрия и в Англия - защита на правата на потребителите. Има две специализации в областта на местното самоуправление в САЩ. Работил е като инженер-технолог в тютюневите комбинати във Видин и Хасково и в системата на стандартизацията и сертификацията на продукцията като ръководител на Националния изпитателен център по тютюн и цигари и като директор на Центъра по метрология и стандартизация в Хасково. Бил е четири мандата общински съветник в Хасково и председател на Общинския съвет. Сред основателите е на партия Политически клуб "Екогласност", а от 2006 г. е лидер на партията. Георгиев е дългогодишен член на националното ръководство на Федерацията на потребителите в България, а през 2015 г. стана изпълнителен секретар на организацията. Депутат в 42-то НС от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.


"Няма да се учудя, ако при проверката на прокуратурата се окаже, че има колосални разхищения"

- Господин Георгиев, няколко дни след аварията "Топлофикация София" не можа да възстанови нормалното топлоподаване в квартали на София, КЕВР пък се сети да им иска обяснение 3-4 дни след началото. Ще платили ли дружеството неустойка на потребителите, както обеща?
- Дълбоко се съмнявам, въпреки, че в общите условия е записано, че в случай на невъзстановяване на парното отопление и топлата вода в срок от 48 часа "Топлофикация" трябва да компенсира своите абонати. За съжаление с колко и под каква форма е по преценка на дружеството, което поне засега доказа, че единствената му грижа е как да заблуждава и ограбва хилядите социално слаби потребители в столицата. И положението им става все по-тежко. Българските потребители в момента са поне 10 пъти по-бедни, отколкото в началото на прехода преди 27 години.
Вчера във връзка с прословутото компенсиране на потребителите, както прокламираха от "Топлофикация", беше насрочено заседание на Постоянна комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране. Беше обявено и на сайта на общината за 10 часа. След като се разбра обаче, че там ще присъстват и много граждански организации, в това число и от Федерацията на потребителите, отмениха заседанието, което е повече от скандално. Това означава, че тези хора нямат никакво намерение да компенсират хората.
В доклад за дейността на "Топлофикация" е записано, че изчислението на месечната консумация е на база исторически данни (цитирам буквално), а не на реален отчет на общия топломер. Това означава, че софиянци са крадени поголовно. Освен това ние досега смятахме, че от съдебни дела са събрани около 15 млн. лв. Оказа се на база справката, която направихме, че за периода 2011-2014 г. са събрани 73 млн. 923 хил. лв. Затова питаме постоянно къде отиват тези пари. В ремонтната програма е записано, че за ремонт инвестициите са в размер на 13 млн. 943 хил. лв. Това означава, че ръководството на "Топлофикация" има една-единствена грижа - заплатите си. Освен това за сключване на договори с външни фирми чрез подизпълнители един Господ знае само колко пари отиват. Но факт е, че за три години от дела са припечелили 73 млн. лв., а се правят планови инвестиции за годината близо 16 млн. лв. Това е пълно безхаберие. Затова ние вчера, след като скандално отмениха заседанието, със заинтересовани граждани решихме да свикаме инициативен комитет, който ще организира протести. Символично ще погребем "Топлофикация". Предстои да определим точния ден и ще призовем софиянци да излязат на протест.
Потребителите на топлинна услуга в София са поставени пред свършен факт. От една страна, са ощетени и манипулирани, че ще бъдат компенсирани, а от друга страна, "Топлофикация" е покровителствана от КЕВР и Общинския съвет на София. Готви се ново увеличение на цената на парното и топлата вода с 8% от 1 април т.г. Искането е във връзка с предстоящото увеличение цената на природния газ. При предишното увеличение на цената на газа председателят на КЕВР с проповеднически глас ни замайваше, че няма място за притеснение и цената на парното няма повече да се увеличава, защото "Топлофикация" има много резерви. По всичко личи, че резервите са насочени единствено за увеличаване на работните заплати. Няма да се учудя, ако при проверката на прокуратурата се окаже, че има колосални разхищения и практиката на т.нар. Вальо Топлото е стил на управление на дружеството.
- Какъв е изходът според вас?
- По всичко личи, че господ е не само българин, но и софиянец. Представяте ли си, ако тази аварии се бяха случили през първата половина на януари, когато температурата достигна до 20 градуса под нулата? Как щяха да реагират например в съседна Румъния, ако се беше случило подобно безобразие? Убеден съм, че там хората за 24 часа щяха да изметат ръководството на топлофикационното дружество и техния държавен регулатор. За съжаление при нас се примиряваме и благославяме тайничко до девето коляно жените от рода на ръководството на "Топлофикация" и това на КЕВР. Това не е достатъчно. Крайно време е да вземем съдбата в ръцете си и да потърсим най-строга отговорност от виновните.
- Колко жалби постъпват във ФПБ годишно и кои са по-тежките проблеми на потребителите?
- Ние водим битка за съдбата на всеки потребител основно с монополните дружества. Особено ожесточена е тази с "Топлофикация София". Централният ни офис в София през последните 5-6 години се посещава ежегодно от над 6 хиляди гневни потребители. Почти всичките техни жалби са за надписани от топлофикационното дружество сметки. Когато към това прибавим и проблема с прословутата сградна инсталация, приковала потребителите като крепостни селяни към топлофикационното дружество, се очертава смразяваща безизходица на над 400 хиляди абонати, срещу които "Топлофикация София" е завела над 150 хиляди дела. И забележете, при положение, че в Директива 83 на ЕК от 2011 г., която е транспонирана в чл.62 на Закона за защита на потребителите, но не и в Закона за енергетиката, е записано, че потребителят не е задължен да ползва услуга, която не желае да ползва и за която не е сключил договор с доставчика, в случая - "Топлофикация". Въпреки това дори при изключени радиатори се заплаща за сградна инсталация, чието топлинно отдаване е равно на нула. Заради издевателството над потребителите въведохме понятието "потребителски Франкенщайн". Смятам, че това понятие най-подхожда на топлофикационното дружество.
- Имаше едни проверки от бившата министърка на енергетиката Теменужка Петкова и КЕВР, които показаха, че няма завишение на сметките за ток?
- Извън всякакво съмнение е, че в резултат на рекордно ниските температури потреблението на ел. енергия също е рекордно. Така например на територията на Западна България, където оперира ЧЕЗ, средният товар на мрежата за първите 15 дни на тази година е 1955 МВ с рекорд от 2660 МВ на 10 януари. За сравнение най-високото натоварване на мрежата през последните години е на 1 февруари 2012 год. - 2518 МВ. Не по-различна е картината за територията, на която оперира ЕВН. С други думи, очакват се по-високи сметки и това е нормално. По-скоро ненормално беше поведението на бившото ръководство на Министерството на енергетиката и КЕВР. В последните дни на своето управление министър Теменужка Петкова и председателят на КЕВР Иван Иванов демонстрираха сърцераздирателна загриженост за българските потребители като инициираха проверка на трите електроразпределителни дружества с цел предотвратяване на неправилно завишаване на сметките за електроенергия. Дотук добре, само че се провериха не сметки на недоволни потребители, а общо 150 електромера на територията на цялата страна. Констатацията беше, че всички електромери са технически изправни. Иначе се вдигна много шум, много истерия и накрая нищо. С други думи, формална проверка с предизборна цел.
- Наистина ли е независима КЕВР, каквато по закон трябва да бъде?
- Регулаторният орган по закон трябва да защитава обществените интереси, а не тези на монополните дружества. В случая тази светла личност Иван Иванов и комисарите от КЕВР не защитават обществените интереси, а са зависими от монополисти като "Топлофикация София" и "Софийска вода". И ще си послужа с пример. Топлофикационното дружество се оправда, че виновно за аварията е ел.разпределителното дружество ЧЕЗ, защото заради спряното ел.захранване са спрели помпи и е получен обратен хидравличен удар по тръбите. Подобно твърдение означава, че дружеството или се отнася към потребителите като към идиоти, или са измислили нови закони на физиката. Казвам това във връзка с изказването на един от директорите на дружеството Боян Паунов. За да не остане по-назад, говорителката на дружеството Елизабет Павлова също плещеше глупости, като твърдеше, че няма жилищна кооперация със спряно парно за повече от 48 часа. На фона на тези бръщолевения от КЕВР мълчаха три дни като глухари в любовен период.
- Всяко повишение на цените се одобрява от КЕВР, дори и да не приеме точно исканото поскъпване, комисията рядко отхвърля предложения за нови цени. Последното, което ни готвят, е поскъпване на водата в София с над 18%. Социално поносима ли е тази цена, както искат да ни убедят от КЕВР?
- Потребителските проблеми не са свързани само с топлофикационните дружества. КЕВР подготвя нов, този път "воден удар" за 600 хил. клиенти на "Софийска вода". От 1 март предстои увеличение на цената на водата в София с 18,35%, т.е. от 1,82 лв. за куб.м на 2,16 лв. с последващо плавно увеличение до 2,69 лв. до 2021 г., т.е. 47%. Поне така е записано в бизнес плана на фирмата. Покачването на цената на водата е скандално. Скандално, защото "Софийска вода" е записала в бизнес плана прогресираща печалба от 40 мил. лв. тази година до 51 мил. лв. през 2020 г. Още по-скандално е, че председателят на КЕВР Иван Иванов със сърцераздирателна загриженост ни убеждава, че цената е социална поносима. Социално поносима е за неговата няколкохилядна месечна заплата, но не и за по-голяма част от софиянци. Трябва да се знае, че евентуалното увеличение на цената на водата в София ще отпуши т.нар. кутия на Пандора и всички ВиК дружества в страната ще поискат подобно увеличение. Това ще активира социално напрежение, защото социалната поносимост на обществото е сведено на критична точка. Убедени сме в това, защото всеки ден се докосваме до мъката на потребителите. Затова на общественото обсъждане заявихме, че социалната търпимост на ФПБ също е изчерпана, и ако на 28 февруари КЕВР утвърди новата цена на водата в София, ще поискаме оставка на председателя на КЕВР и ще призовем хората на протест пред сградата на КЕВР.
- Необходими ли са според вас по-строги санкции за кражбите на ток, парно, вода? Кои са най-големите нарушители и не смятате ли, че в момента цари безнаказаност?
- Извън всякакво съмнение е, че се извършват огромни кражби. Най-големи, бих казал, колосални са кражбите на електроенергия. Много е трудно да си представим точната картина на загубите, но при всички положения те се отразяват и върху коректните потребители чрез увеличение на добавката "Задължения към обществото". Налице е икономически абсурд, при който се краде с години, защото санкциите са символични и нямат ефект на генерална превенция. Основната причина да се краде е безнаказаността. Наказателният кодекс не дава достатъчна яснота за разкриване на нарушителите. Неминуемо възниква въпросът какъв е социалният профил на некоректните потребители. За съжаление в обществото битува мнение, че най-големите крадци живеят в ромските квартали, които директно се прикачват към електрическата мрежа. Истината е, че кражби в особено големи размери се извършва от бизнеса - хотелиери, ресторантьори, сервизи и т.н. Затова е необходимо да се предприемат спешни законодателни мерки за ограничаване на кражбите, които засягат преди всичко потребителите и обществото като цяло. Според нас се налага спешна промяна на Наказателния кодекс и вменяване на отговорност на всички, независимо от това, че не са хванати на място, че крадат. Със законодателните промени трябва да се въведат строги санкции срещу крадците. С част от тези санкции е редно да се покрият загубите, а друга част да се внесе във Фонд за подпомагане на социално слаби потребители.
Предвид богатия си опит сме готови да предложим промяна в Закона за енергетика с цел КЕВР да актуализира Правилата за измерване на количеството електрическа енергия, при което дотаксуването за всички случаи кражба на електроенергия да е 12 месеца, а не както досега три месеца. Цената на санкцията да бъде в трикратен размер на пазарната цена при крайния снабдител и търговец на електроенергия. Ще настояваме също така в Закона за енергетиката да се транспонира Директива 83/2011 г. на ЕК, да отпаднат топлинните счетоводители, които в момента са маша на топлофикационните дружества. Също така задължително да се сключват договори с потребителите на топлинна енергия, защото в момента това не е така. Само по този начин ще могат да се защитят интересите на изрядните български потребители.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ