20 Април 2024събота12:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Наука

Европарите за изследвания у нас засега не са в риск

Служебният министър Денков няма да променя конкурса за научни центрове и обществената поръчка за фирма посредник за събиране на оценители

/ брой: 31

visibility 32

Велиана Христова

Служебният екип в МОН няма да променя нищо в конкурса за нови центрове за компетентност и за върхови постижения в частта за наука на оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Срокът за подаване на кандидатстващите проекти остава 28 февруари. Причината е, че всяка промяна може да доведе до нови забележки от страна на Брюксел, до отказ да се изплатят парите в края на 2018 г. и до забавяне на процедурите за центровете, а вече тече третата година на оперативния период 2014-2020 г. Това обясни служебният министър проф. Николай Денков вчера.
На 30 декември м.г. - дни преди крайния срок за кандидатстване, който тече от август 2016 г., екипът на Меглена Кунева промени някои параметри в конкурса, като се оправда с технически грешки в първоначалните указания. Поправките обаче се оказаха по същество, а не технически, поради което учени от БАН, ТУ-София и СУ с писмо предупредиха Кунева и тогавашния вице по еврофондовете Томислав Дончев, че трябва да се удължи срокът за кандидатстване, тъй като учените не успяват да подготвят проектите си в срок заради променените правилата от 30 декември. В противен случай Еврокомисията може да не одобри процедурата и да загубим парите, предупредиха те. Кунева обаче отказа да променя сроковете и заяви, че всичко ще бъде наред, поради което самият Томислав Дончев я предупреди, че учените са прави и че ОПНОИР в частта за наука е в риск от провал. Още повече, че не са изпълнени в срока до края на 2016 г. предварителните условия, необходими, за да стартира програмата - не е актуализирана т.нар. Пътна карта на научните инфраструктури у нас, не е направен анализ на наличните научни инфраструктури, а не е приета от НС и Стратегията за развитие на научните изследвания. В резултат на натиска Кунева все пак удължи срока за кандидатстване до 28 февруари т.г., още повече, че никакви научни проекти още не бяха подадени.
Това бе правилно, иначе конкурсът можеше да се провали, заяви вчера проф. Денков. Ние няма да променим срока, но хаосът, който бе създаден, бе сериозен, добави той. В онзи момент ръководител на управляващия орган на ОПНОИР е била Цветана Герджикова и основно затова аз поисках оставката й, обясни проф. Денков. Самата Герджикова твърди, че операциите са подготвени по времето, когато Денков е бил зам-министър, и отказа да подаде оставка. В момента тя е в болнични. При това положение всеки момент със заповед ще прехвърля управляващата дирекция към зам.-министър Ваня Стойнева, съобщи Денков.
Няма да бъде отменена и обявената при Кунева обществена поръчка за избор на фирма, която да подбере оценители за подадените проекти за центрове за върхови постижения и за компетентност. В научната общност в момента има сериозно недоволство, защото в поръчката е обявено, че експертите, набрани от спечелилата фирма, трябва да имат образование поне степен бакалавър. Което означава, че бакалаври ще оценяват проектите на мастити професори. Обществена поръчка за избор на оценители се допуска по правилата на ЕК, обясни Денков. Още при подготовката от негова страна на ОПНОИР, одобрена през февруари 2015 г., в нея е записано, че проектите ще се изберат "чрез независимо международно оценяване", а вариантът чрез обществена поръчка според него е добър. Оказало се, че Европейският научен съвет не може да се включи в подобен тип оценяване, а Европейската научна фондация, която разполага с експерти, не е подала оферта за участие, разказа Николай Денков, без да коментира защо. По думите му комисията продължава да работи, обществената поръчка ще бъде финализирана и преди 28 февруари ще бъде избрана фирма, която да предложи експерти оценители. Оценяването ще бъде по правилата, обнародвани на 30 декември м.г. Парите за двата вида научни центрове са 350 млн. лв.
Отделно от това кабинетът на Бойко Борисов гласува 40 млн. лв. да се платят на Световната банка за консултации как да се управляват дейности по оперативната програма, сред които тези за качеството и за оценяването в средното образование.   
По данни на МОН в атакуваните от Брюксел части от ОПНОИР, засягащи т.нар. ос "Образование и учене през целия живот", досега са приключили 8 процедури за 245 млн. лв. и се очаква оценката на 41 проекта за подкрепа на докторанти, постдокторанти и млади учени за общо 6 млн. лв. Платени са до момента малко над 30 млн. лв. В оста за активно образователно приобщаване сключените договори са 103 за общо 74 млн. лв., а са платени до момента 8 млн. лв. В раздела за техническа помощ са договорени 24 млн. лв., платени са 1 млн. лв.

      

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ