24 Април 2024сряда10:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ислямистите, а не ислямът като религия, са проблем

Западните лидери са загрижени само за собственото си оцеляване, а не за бъдещето на света

/ брой: 31

visibility 906

Лиор АКЕРМАН,
бивш бригаден генерал, командвал дивизия на Шин Бет
"Джерусалем пост"







"Всички мюсюлмани са терористи", "Ислямът ще разруши света", "Всички мюсюлмани искат да ни избият". Какво трябва да правим според тези политически лозунги? Всеки човек, който изрича "Аллах е велик", ли има намерение да убива хора? Да се върнем крачка назад и да научим някои факти.
Около 600-та година от новата ера пророкът Мохамед започва да разпространява принципите на исляма сред езичниците, живеещи в Арабския полуостров, но оставил евреите и християните настрана, тъй като те се считат за хора на книгата, които са вярвали в един Бог. Коранът, който се счита за думата на живия Бог, говори много за народа на Израил и пророка Моисей. Коранът хвали евреите, като ги нарича първия избор на Бог, и във втората глава, стих 21-22, дори гласи, че земята на Израел бе дадена на еврейския народ и че евреите никога не трябва да напускат земята. Разбира се, никога няма да чуете който и да е лидер на "Ислямска държава" (ИД) или "Хамас" да цитира този стих.
В ранните си дни ислямът страда от редица вътрешни конфликти, но основното разделение идва през 632 г. от новата ера, когато Мохамед умира, без да определи свой приемник и две групи се разделят поради това дали следващият водач трябва да бъде избран демократично или трябва да управляват наследниците на Мохамед.
Шиитите вярват, че Али, братовчедът и зет на Мохамед, е бил избран от Аллах да управлява, докато сунитите вярват, че Абу Бакр, приятелят и съветник на Мохамед, бил законният халиф на мюсюлманите. След победата на сунитите, шиитите се отцепват и се заселват в северна Саудитска Арабия и по земите, които днес са Иран и Ирак. Омразата между тези две групи става дори по-крайна от тази, която изпитват към евреите; значим пример за това е продължителната война между "Хизбула" и ИД.

Общият знаменател                        

между тези радикални мюсюлмански групи е тяхното желание да създадат религиозен ислямски халифат в целия Близък изток. От тяхна гледна точка всички страни в региона са враг - евреи и мюсюлмани (но мюсюлманите на първо място). ИД твърди, че има клонове в целия Близък изток и Африка, чиято цел е да свалят съществуващите режими и установяването на халифат на тяхно място. Успехите на нейните бойци са вдъхновили много млади мюсюлмани от цял свят да се присъединят към тяхната борба.
Дори и "Хамас", чийто завет и основание за съществуване се основава на унищожаването на държавата Израел, също се стреми да достигне до по-голяма цел: създаването на голям мюсюлмански халифат. През последните години лидерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган даде да се разбере, че той гледа на себе си като на идеален кандидат да оглави такъв халифат в Близкия изток. Той е един от най-верните поддръжници на ИД, докато не се поддаде на натиска от страна на Запада. Светският Египет може да бъде поставен в другата крайност, тъй като страната се опитва да води разумните членове на арабския свят.
Трябва да се придържаме към фактите. В своя разцвет ИД наброяваше около 26 000 бойци в Ирак и Сирия. Има още хиляди други в "Боко Харам" в Африка и групи на ИД в Афганистан и Пакистан. В допълнение десетки хиляди мюсюлмани в арабския свят подкрепят тези групировки. Според по-нови оценки "Хамас" има между 15 000 и 20 000 бойци в редовете си, както и десетки хиляди привърженици.
В шиитския лагер "Хизбула" разполага с около 35 000 редовни и от резерва бойци и има кръг от подкрепящи организацията десетки хиляди доброволци. Ако съберем всички тези числа, ние в крайна сметка ще получим стотици хиляди радикални мюсюлмански терористи, които оперират в целия Близък изток, Африка и Азия, плюс доста голям брой поддръжници.
По света има повече от 1,5 милиарда мюсюлмани. По-малко от 0,01% от тях са активно ангажирани в тероризъм, и по-малко от 0,1% от тях подкрепят терористични организации.
И не повече от 10% от мюсюлманите подкрепят религиозна борба за заличаването на всички други религии и налагането на ислямски халифат на цялата планета. И така, как стигаме до точката, в която хората по целия свят са засегнати толкова много и живеят в такъв страх? Изненадващият отговор на този въпрос се крие в Запада, където хората подкрепят демократичните и плуралистични режими. По отношение на универсално правосъдие и закони, свободата и човешките права. Ислямските терористи не ги е грижа за нито един от тези идеали, и когато

западните лидери показват слабост   

страхуват се от използването на военна мощ и се подчиняват на строги международни закони по отношение на военните действия и наказването на терористи, това служи само за насърчаване на терористичните организации. Те са загрижени само за собственото си оцеляване, а не за бъдещето на света. По този начин ИД е действала сега безпрепятствено в продължение на години. Екстремистите от "Боко Харам" са убили десетки хиляди хора в Африка, без на някой да му трепне окото. Това е и начинът, по който "Хамас" е останал на власт през всичките тези години въпреки своя тероризъм. И поради това западният свят стои безсилен пред лицето на тези терористични организации.
Тази ситуация не е необратима, но се нуждае от промяна в мисленето и интернализация на реалността, особено сред страните от ЕС. Трябва да има сътрудничество от световните лидери, ако искаме да си върнем контрола от този сравнително малък брой терористи, които предизвикват хаос сред цивилните по целия свят.
Осъществяване на успешна промяна би довело до налагане на спешни разпоредби в западните страни и извършването на законодателни промени, които ще дадат възможност на силите за сигурност и разузнаване да си вършат работата правилно. Западните военни трябва да се включат в действие, без да се страхуват от правни ограничения. Събиращите разузнавателни данни агенции трябва да си споделят разузнавателна информация и да извършват превантивни действия, които биха неутрализирали терористичните клетки. Цялата тази дейност трябва да бъде подкрепена от международните правоприлагащи органи и ние трябва да разберем, че няма да оцелеем, ако не следваме поговорката "Когато си в Рим, прави като римляните." Тъй като ние живеем в джунгла, трябва да започнем да се държим като дивите племена, които живеят там. В противен случай скоро ще се видим в ролята на храна за тези ужасни племена.
Ясно е, че ислямът като религия не е проблем, а само терористите и водачите, които действат в името на исляма. Тази заплаха засега не е превзела света, но ако пренебрегнем това, което става пред очите ни, и оставим все повече и повече страни по света да бъдат мачкани от радикалното ислямско влияние, ситуацията ще продължи да се влошава значително. Не можем да позволим това да се случи.
 
БГНЕС




 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 574

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 619

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 584

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 527

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 620

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 587

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 572

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 617

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ