24 Април 2024сряда22:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Част от оборудването за "Белене" вече се товари за България

/ брой: 30

автор:Дума

visibility 48

Започнало е товаренето на част от оборудването за АЕЦ "Белене" за транспортиране до България, съобщиха от руските Ижорски заводи, които са сред производителите на съоръженията за спрения проект на втората българска ядрена централа. Предприятието е част от групата Обединени машиностроителни заводи и работещо по договор с изпълнителя на строежа "Атомстройекспорт". От цеховете на заводите в морското пристанище на Санкт Петербург се товарят за площадката край Белене един корпус на реактор, два компенсатора на налягането, осем хидроакумулатора на системата за аварийно охлаждане на активната зона на реактора, 16 хидроакумулатора на системата за пасивно заливане на активната зона на реактора.
Още един корпус на реактор, както и два комплекта тръбни възли на главния циркулационен тръбопровод и две приспособления за центровка ще бъдат предадени на българския клиент в отделна партида в рамките на 2017 г. и в съответствие с график, съгласуван от "Атомстройекспорт" и НЕК.
Ижорските заводи са изработили общо два комплекта реакторно оборудване за българската АЕЦ, в това число два корпуса на ядрени реактори, вътрекорпусни устройства, връхни блокове, компенсатори на налягането, хидроакумулатори на системата за аварийно охлаждане на активната зона на реактора, хидроакумулатори на системата за пасивно заливане на активната зова, възли за главния циркулационен тръбопровод и друго оборудване за първи контур на АЕЦ, обясниха от предприятието.
От момента на приключване на изработването му оборудването се е намирало на отговорно съхранение в предприятието. По думите на служебния министър на енергетиката Николай Павлов първите партиди с оборудването ще пристигнат на площадката на АЕЦ "Белене" в края на март - началото на април. Транспортът на съоръженията ще е изцяло за сметка на "Атомстройекспрот". Оборудването ще се съхранява съгласно указанията на производителя край Белене, докато бъдещото редовно правителство реши окончателно дали ще достроява прекратения през март 2012 г. ядрен проект или ще търси купувач на произведеното оборудване. Възстановяване на проекта за втора ядрена централа е част от плановете на БСП за рестарт на икономиката.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ