Виенският бал събра 6410 лева
Посланикът на Австрия у нас поздрави на български гостите на благотворителното събитие, което се провежда за 17-и път
/ брой: 30
Посланикът на Австрия у нас Роланд Хаузер поздрави гостите на 17-ия Виенски бал в София на български, после за кратко мина на английски, а накрая приветства събралите се на немски. Кметът на столицата ни също бе патрон на събитието и подчерта благотворителния му характер. Приходите от тазгодишното тържество в размер на 6410 лв. ще бъдат дарени на 13 дома за сираци от семеен тип и фондация "Конкордия". Светското събитие, провело се на 11 февруари в Кралската зала на "София хотел Балкан" (бившия "Шератон"), бе уважено и от председателя на Общинския съвет на Виена Томас Райндл, който очерта 4 области за задълбочаване на отношенията със София - култура, политика, журналистика и спорт.
Председателката на Сдружение "Виенски клуб" Мария Нейкова пожела на гостите прекрасна бална вечер, чието начало бе дадено от дебютантите, подбрани от столични елитни гимназии. Балет "Вая" с хореограф Ваня Рошкова изпълни валс "Виенско кафене" от Роберт Щолц. Ценители на изисканата атмосфера имаха възможност да се насладят на изпълненията на специален оркестър, дирижиран от маестро Найден Тодоров. Прозвуча "Полонеза на ветрилото" от Карл Михаел Цирер и "На хубавия син Дунав" от Йохан Щраус-син. "Рич бенд" с ръководител Христо Кралев и солистката Соня Мембреньо внесоха разнообразие с популярни ритми за танци. Благодарение на дуо от Виена звуча хойриге музика. Продуцент и режисьор на проявата бе проф. Румен Нейков. Оперната певица Калина Жекова и австрийският хореограф Даниел Гилберс бяха водещи на тазгодишния бал.
От традиционната томбола, за която се продаваха билети в три цвята - розов, син и зелен, късметлиите спечелиха козметични комплекти, копринени шалчета, предмети и бижута с кристали "Сваровски", хладилник, два самолетни билета до австрийската столица и др.
За кулинарните изненади на гостите отново се погрижи виенският майстор-готвач Готфрид Ганстерер. Присъстващите се насладиха на козе сирене с агнешки език, сервирано с орехи и маруля, био телешко с винен сос, кнедли от бяло брашно, украсени с жълта и червена пиперка, поръсени с билки, а за десерт - млечен терин с боровинка, обогатен с портокалов сос. Ценители дегустираха още различни вина и гулаш.
Дебютанти откриха бала с "Полонеза на ветрилото"
Снимка АВТОРКАТА