28 Март 2024четвъртък16:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Касата не вижда ефект от пръстовите отпечатъци

/ брой: 30

автор:Аида Паникян

visibility 18

Поне за момента икономическият ефект от въвеждането на пръстовия идентификатор е нулев, призна управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов. Това той каза след срещата при служебния здравен министър Илко Семерджиев на 6-те заинтересовани от съдебното дело страни - МЗ, НЗОК, МС и подалите съдебни искове федерация "Български пациентски форум", Националното сдружение на частните болници и Центърът за защита на правата в здравеопазването. Ако регистрационната система преустанови действието си в болниците, те са в правото си да искат обезщетения за вреди по чл.1, ал.1 от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди и да искат възстановяване на парите за закупените от тях апарати. Всеки от тях струва около 400 лв. заедно със софтуера и поддръжката, каза д-р Николай Болтаджиев от НСЧБ.
От становището на НЗОК, подписано от Комитов, става ясно, че повече от 12% от опитите за сравнение на генерираните УИН с тези, които вече са наличен в базата данни се провалят. По-рано заместникът му Димитър Петров каза, че всеки месец системата генерира над 15 хил. грешки.
Ако пръстовите отпечатъци бъдат наложени и на лекарите, лабораториите, зъболекарите и аптеките, възможно е сървърът да се пренатовари, защото регистрационната система трябва да може да обработи 21 пъти повече заявки, или 2116% увеличение. Тогава НЗОК ще трябва "да инвестира сериозна все още недефинирана сума за закупуване на по-висока версия, с по-разширена функционалност на компонентата за сравнение".
Комитов заяви, че касата за пръв път е представила официални данни на 10 февруари, но преди това не е имало такива. Припомняме, че бившият министър Петър Москов се похвали, че за 15 дни действие на регистрационната система касата платила на болниците 15 млн. лв. по-малко. Седмица след встъпването си в длъжност служебният министър Илко Семерджиев заяви, че през октомври разходите на НЗОК са 137 856 000 лв., а през ноември се увеличават със 112 927 лв. Все пак не стана ясно защо НЗОК не възрази нито на изявленията на екипа на Москов, нито на изявленията на служебния екип на МЗ.
Приемането и изписването от болница ще продължи да става с пръстовия идентификатор до решението на 5-членния състав на ВАС, чието заседание е насрочено за 16 март. Такова бе становището на 6-те страни на срещата. ДУМА по-рано писа, че има законови възможности за спиране на действието на система. Една от тях е страните, които обжалваха решението на 3-членния състав на ВАС - МЗ, МС и НЗОК, да оттеглят жалбата си. Друга възможност е кабинетът да приеме промяна в Наредбата за достъпа да медицинска помощ. И в двата случая обаче би бил бламиран съдът, заявиха страните.
Все пак всички са убедени, че пръстовите отпечатъци ще отпаднат. В НРД 2017 няма да има пръстов отпечатък, отсече д-р Стойчо Кацаров от ЦЗПЗ.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ