05 Май 2024неделя03:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Груевски предлага нови избори

Приемането на албанската платформа ще отвори Кутията на Пандора, убеден е лидерът на ВМРО-ДПМНЕ

/ брой: 30

автор:Дума

visibility 20

Най-доброто решение за изход от сегашната ситуация в Република Македония е провеждането на нови предсрочни парламентарни избори. Това каза лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски пред местната "Нова телевизия". По думите на Груевски еврокомисарят Йоханес Хан при разговорите си в Скопие преди дни е разбрал, че идеята за създаване на широка коалиция е трудно осъществима. Поради тази причина Хан е признал, че е необходимо по-дълго време за сформиране на кабинет.
"В разговора ние поставихме въпроса за провеждането на избори", каза лидерът на ВМРО-ДПМНЕ и обеща, ако партията има дори един депутат по-малко, веднага да отиде в опозиция и да се бори с демократични средства в парламента. Той многократно повтори, че неговата партия и Република Македония са били жертва на чужди сили отвън през последните две години.
Никола Груевски съобщи, че преговорите с Демократическия съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети за създаване на нова коалиция между двете партии са се провалили поради искането на партията за въвеждането на албанския като официален език на цялата територия на страната. "Това искане е нелогично. Не може, когато 65 на сто от населението са македонци, а 25 на сто албанци, да има двуезиност на цялата територия. Аз нямам нищо против там, където албанците живеят, предимно в северозападната част, това да е така, но не и на цялата територия на Македония", подчерта лидерът на ВМРО-ДПМНЕ.
"Ние им казахме на ДСИ, че не можем да приемем платформа, подписана в друга страна и да преговаряме. Ние разбираме, че става въпрос за опит за предоговаряне на Охридския рамков договор... Не бива да се мисли за неговото предоговаряне, защото и другите общности биха излезли със свои изисквания. Така отваряме Кутията на Пандора, което може да завърши лошо", отбеляза Груевски.
Той опроверга информацията, че преговорите между него и Ахмети са се провалили поради несъгласията за удължаване на мандата на Специалната прокуратура (СП). "СП бе създадена, за да унищожи ръководството на ВМРО-ДПМНЕ и самата партия... Ако знаете защо аз отивам на разпит в съда, няма да повярвате, но аз ще продължавам да ходя на разпитите и един ден истината ще стане известна", каза още Груевски.
Той е категоричен, че ако опозиционният Социалдемократически съюз (СДСМ) на Зоран Заев приеме т.нар. албанска платформа и сформира коалиция, неговата формация ще отиде в опозиция. Груевски предупреди, че ако този път бъде нарушен принципът победителят в македонския блок да се коалира с победителя в албанския, той в бъдеще никога повече няма да го спазва.
Припомняме, че на предсрочните парламентарни избори на 11 декември м.г. ВМРО-ДПМНЕ получи най-много гласове. В 120-местния парламент партията на Груевски има 51 мандата, СДСМ на Зоран Заев - 49, ДСИ на Али Ахмети - 10, Движението "Беса" на Билал Касими - 5, Албанският алианс на Зиядин Села - 3, и Демократическата партия на албанците (ДПА) на Мендух Тачи - 2. Груевски получи мандат за съставяне на правителство, но не успя да получи необходимата подкрепа и върна мандата на 28 януари.

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 1427

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 1394

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 1255

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 1448

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 1668

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 1391

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 1375

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 1604

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 1403

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 1538

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ