29 Март 2024петък00:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пхенян изстреля балистична ракета

Северна Корея си играе с огъня напук на всички

/ брой: 30

автор:Дума

visibility 12

Северна Корея е извършила пореден ракетен тест, предаде Би Би Си, като цитира южнокорейската агенция "Йонхап". Това е било потвърдено от армията на Южна Корея. Ракетата, изстреляна от въздушна база в провинция Северен Пхьонан, е полетяла на изток към Японско море.
Става въпрос за изстрелване на балистична ракета, като типът й все още не е известен.  Според източници, на които се позовава Си Ен Ен, тестовата ракета е изминала 500 километра и е паднала в Японско море. Южнокорейските военни смятат, че балистичната ракета е била от типа "Нодон" с обсег до 1,3 хиляди километра. Информация от Пентагона, предадена от агенция Ройтерс, потвърди, че става дума за балистична ракета със среден или междинен обсег.
През януари севернокорейският лидер Ким Чен-ун предупреди, че подобни тестове се очакват във всеки момент, а изпълнението им идва дни след критиките на новия министър на отборната на САЩ  Джеймс Матис. По време на посещението си в Южна Корея той предупреди Северна Корея, че при използване на ядрени оръжия, Америка е готова да отговори подобаващо.
Всичко това се случва в момент, в който световните медии информираха, че американското правителство е решило да предостави хуманитарна помощ на Северна Корея заради големите наводнения в страната от миналата година. Двете държави не поддържат дипломатически отношения.
Ракетният тест на Северна Корея предизвика остри реакции в цял свят. Японският премиер Шиндзо Абе осъди като неприемливо случилото се и призова Пхенян да спазва резлюциите на ООН. На съвместна пресконференция американският президент Доналд Тръмп изрази подкрепа за Япония.
"Искам всички да разберат и да са напълно наясно, че САЩ стоят зад Япония, своя велик съюзник, на 100 процента", каза Тръмп пред репортери във Флорида по време на съвместна пресконференция с японския премиер Шиндзо Абе.
Южнокорейското външно министерство заяви, че ракетният опит представлява не само явно нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност, но и сериозна заплаха за мира и стабилността на Корейския полуостров и в международната общност като цяло. Според изявлението, повтарящите се провокации от страна на Северна Корея доказват ирационалния характер на режима на Ким Чен-ун, маниакално обсебен от разработването на ядрената си и ракетна програма. От президентството на Южна Корея съобщиха, че страната и САЩ са се разбрали да изследват всички възможности за обуздаването на провокациите на КНДР.
Русия също осъди ракетния тест на Пхенян. Председателят на международния комитет на Съвета на федерацията Константин Косачов подчерта, че Северна Корея е длъжна да изпълнява решението на Съвета за сигурност на ООН, съобщи РИА "Новости". Той уточни, че КНДР не трябва да извършва нови изстрелвания на балистични ракети, ядрени изпитания и никакви други провокационни действия.
"Позицията на Русия напълно съвпада с позицията на останалите членки на Съвета за сигурност, изложена в резолюция 2321 от 30 ноември м. г.", заяви сенаторът. Косачов е убеден, че няма никакви причини тази позиция да се модифицира.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ