29 Март 2024петък01:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Грехове и пречистване по виенски

6400 литра отпадъчни води, в които плават копринени чорапогащници, хранителни остатъци, умрели плъхове, автомобилни гуми и фекалии, се вливат всяка секунда в централната пречиствателна станция на австрийската столица, но от тях скоро ще се произвеждат тор и електричество

/ брой: 29

автор:Дума

visibility 19

Виенската централна пречиствателна станция "Симеринг" за отпадъчни води ще се превърне в мощна инсталация за биогаз, която ще произвежда електричество. Територията й е голяма колкото Ватикана и след осъществяването на проекта трябва да стане енергийно независима.
Упорита миризма се носи от пречиствателната станция, намираща се на една поляна във виенския район "Симеринг". Това, което се случва тук, зад високите огради, определено има нещо общо с греховете и пречистването, но по-скоро с прегрешенията на човечеството към планетата Земя и с тяхното опрощаване.
6400 литра отпадъчни води, пълни с  копринени чорапогащници, хранителни остатъци, умрели плъхове, автомобилни гуми и фекалии, се вливат всяка секунда в централната пречиствателна станция на Виена. През 1980 г. съоръжението неслучайно е построено в най-ниската топографска точка на града. По естествения наклон канализационните води почти автоматично се стичат до "Симеринг" и само водите от районите, разположени южно от Дунава, трябва да се прекарват под реката. 
В пречиствателната станция, която е сред трите най-големи в Европа (заедно с тези в Лондон и Париж), работят около 170 души. Тя е в експлоатация денонощно и това скъпо начинание изисква преди всичко много електроенергия. Един процент от целия ток на Виена е нужен само за работата на пречиствателната станция. Към това се добавя отделянето на твърдите предмети и утайките, които се състоят от множеството малки филтрирани частици.
На ден тук влизат около 15 т отпадъци. Досега експлоатацията на инсталацията струва на града 80-84 млн. евро годишно.
Свиневъдите в Австрия отдавна знаят как се правят пари от миризливите екскременти. Принципът е прост: изпражненията постъпват в голям контейнер, масата започва да ферментира и произвежда метан, който благодарение на топлината в съда се издига и се изсмуква. Чрез изгаряне този газ може да се превърне след това в енергия.
През 2012 г. Общинският съвет на Виена дава зелена светлина на съвместния проект на Техническия университет на Виена и пречиствателната инсталация "Симеринг" на стойност 248 млн. евро, който ще превърне станцията в огромна електроцентрала за производство на биогаз. По този начин ще се постигне двоен и дори троен ефект: няма да се плаща за електрическа енергия, утайките няма да се отстраняват и обработват, а след 2020 г. и еквивалентните въглеродни емисии ще намалеят с около 40 000 тона годишно!
Основната част на наградения с европейски "Оскар" за екология проект са шестте биореактора - всеки с диаметър 30 метра. В тези херметически затворени контейнери постъпват утайките от канализационните води, които се поддържат в движение от специален механизъм, за да може да се отделят газовете. Строежът на биореакторите ще започне тази година.
Във вече пречистените води на 15-те басейна за охлаждане, всеки с диаметър 30 м, пляскат с криле чайки. Цветът на водата е черен, защото в нея няма никакви суспендирани частици или замърсявания, които да отразяват светлината. Тази вода отива обратно в Дунава. Изглежда зловещо, но всъщност тя е по-чиста не само от водата в реката, но и от тази... в чешмите!
До 2020 г. цялата пречиствателна инсталация трябва да бъде завършена, но това ще стане стъпка по стъпка. Трудността идва от факта, че нейната експлоатация не може да спре. За постоянно растящ град като Виена това съвсем не е лесна работа, но, слава Богу, има свободен капацитет. Той се дължи и на Хабсбургите, които построяват първите канали на града още през 1850 г. Тогава са смятали, че през 1920 г. Виена ще има 4 млн. жители и тази прогноза е била в основата на планирането на канализационната мрежа в града, която вече е дълга 2400 км.


Снимка (с) LBS


Снимка (с) ebswien hauptklaeranlage

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ