19 Април 2024петък11:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

КЗП привика телекомите заради роуминга

Ще обсъждат и проблема с по-скъпите SMS-и на кирилица

/ брой: 29

автор:Дума

visibility 17

Трите телекома са поканени на среща в Комисията за защита на потребителите (КЗП). Основната цел на предстоящите разговори е да се съгласуват новите правила на роуминга в рамките на Евросъюза и излязлата наскоро информация, че SMS-ите в България на кирилица и латиница имат различна стойност, съобщиха от КЗП. Председателят на комисията Димитър Маргаритов заяви, че се водят разговори с телекомите и колегите им от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).
Краят на високите цени за роуминг в рамките на Европейския съюз се очаква да настъпи на 15 юни 2017 г., както се договориха Европейският парламент и страните членки на Евросъюза. След тази новина обаче се появиха опасения, че мобилните оператори ще повишат цените на услугите си, за да компенсират таксите, които събират до момента на отпадането на роуминга.
"Поетапното намаление на цените за роуминг започна през 2014 година. Десет години се борим да има безплатен роуминг. Това е голямо постижение по отношение на потребителите", заяви вчера пред Нова телевизия председателят на КРС  Веселин Божков. Безспорно има съпротивление от страна на операторите, коментира той.
По думите му оттук нататък има два риска. "Единият е така нареченият ефект на "водния матрак" - когато намаляваш цените на едро, се увеличават цените на дребно", обясни Божков. Той обаче увери, че от КРС няма да позволят това на операторите. И поясни, че мобилните абонати вече са подписали договори за 24 месеца, тоест за две години напред, което значи сигурни тарифни планове до изтичането им. На второ място той посочи конкуренцията между фирмите, тъй като "битката е за всеки клиент". "Всеки един оператор се бори за пазарен дял. В последните години имаме много разнообразни тарифни планове, по-качествени услуги, което постоянно намалява цените", изброи той. Божков отбеляза и друг риск - опасност потребителите да се опитат да злоупотребят. Като например потребител да купи карта у нас, за да я ползва в страна, където телефонните услуги са по-скъпи. Дори има опасност потребители да купуват карти и да ги препродават в чужбина.
Димитър Маргаритов обясни, че има технически причини, свързани с криптирането на информацията, есемесите да са по-скъпи на кирилица. "Но при всички положения нашето становище е, че не може в родината на тази азбука, на която днес в света пишат над 300 милиона души, самите ние да нямаме възможност да пишем при равни условия с тези, които ползват другата азбука", посочи Маргаритов по TV+. Той обясни казуса така: "Когато пишете SMS на латиница, Вие имате възможност с него да изпратите 160 символа, а на кирилица - 70. Оттам идва това т.нар. поскъпване, защото еднаква информация в единия случай ще ви струва един SMS, а в другия - два или три."

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 62

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 70

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 65

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ