20 Април 2024събота01:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Палитра

30 живописни платна на Никола Николов

Изложба по повод 90 години от рождението на известния художник показва галерия "Средец"

/ брой: 29

автор:Дума

visibility 373

Министерството на културата, галерия "Средец" и Художествена галерия "Христо Цокев" в Габрово  представят ретроспективна изложба по повод 90 г. от рождението на именития художник Никола Николов.
Експозицията, включваща над 30 живописни творби от фонда ХГ "Христо Цокев" - Габрово, и няколко, предоставени за изложбата от музея "Дом на хумора и сатирата", е представителна извадка на творчеството на художника. Тя бе показана в Габрово през 2016 г., когато се навършиха 90 г. от рождението му.
Никола Николов е роден на 1 юни 1926 г. в с. Куклен, Пловдивско. Потомък е на тракийски бежанци. Самият той в детските си години е живял и учил в Серес. След преселничеството си роднините му се установяват в Тополовград, а родителите му се заселват в Нова Загора. Никола Николов е завършил живопис в Националната художествена галерия. Но до  смъртта си е живял и творил в Габрово. Там е създал Групата на художниците, чийто председател е бил до последния си дъх. Създател е на Габровската художествена галерия и заедно с много общественици от града - на Дома на хумора и сатирата. Заедно с колегите си - Митьо Солаков и проф. Кънчо Цанев, възстановяват Габровския карнавал, прераснал във Фестивал на хумора и сатирата.
В Дома на хумора и сатирата се намира и една от най-големите колекции на чуждестранно изкуство у нас, събирана от него по време на фестивалите, както и от пленерите, организирани от Групата на габровските художници.
Никола Николов има множество самостоятелни изложби и участия в общи експозиции. Негови картини се намират във всички галерии и в много частни колекции у нас, както и в музеите на изкуството в Мюнхен, Мадрид и Гърция. Носител е на множество творчески награди и отличия.
Провъзгласен е посмъртно за Почетен гражданин на Габрово на 10 октомври 1998 г. за значителния му принос към националната художествена култура и културния живот на града. Николов ни напусна след кратко боледуване през един леден февруарски ден преди две десетилетия. Неговата посмъртна изложба в Габрово през 2016 г. бе открита от акад. Светлин Русев. Изложбата в галерия "Средец" на Министерството на културата ще бъде отворена за посещения до 17 февруари.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ