18 Април 2024четвъртък19:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Руското здравно министерство с "1 на ум" за хомеопатията

Експерти от медицината на доказателствата и хомеопати открито кръстосаха шпаги

/ брой: 29

автор:Дума

visibility 31

Руската министърка на здравеопазването Вероника Скворцова поръчала да бъде създадена работна група, която да определи по-нататъшната съдба на приема на хомеопатични продукти в Русия. Това съобщи преди дни директорът на департамента по обществено здраве във ведомството Олег Салагай. Работната група, която трябва да изработи предложения за регулиране на тази област, съобразени със съвременните международни изисквания за доказана ефективност, бе създадена, след като учени от Руската академия на науките (РАН) обявиха хомеопатията за лъженаука.
Салагай, който е и говорител на руското МЗ, поясни, че в групата ще участват представители на РАН, на водещи медицински заведения, както и специалисти по хомеопатия.
Сформирането на групата стана на 6 февруари, само часове, след като комисията за борба с лъженауките и фалшифицирането на изследвания при Президиума на РАН излезе с меморандум, с който  препоръча на МЗ и на Федералната антимонополна служба (ФАС) да спрат допускането на хомеопатични средства в болниците и да наложат върху опаковките на тези продукти изрично да е изписано, че те са с недоказана ефективност. Във ФАС заявиха, че напълно подкрепят предложенията и го смятат за правилно, проверено и отдавна очаквано. Авторите на доклада на РАН твърдят, че държавните регулатори в Русия са спрели съпротивата си срещу хомеопатията, а нейни привърженици са влезли в управлението на здравеопазването.
Меморандумът на РАН е основан на експертните заключения на 32 специалисти в областта на клиничната медицина, физиката, химията, биологията, имунологията, молекулярната биология и фармакологията. В текста те заявяват, че т.нар. лечение с хомеопатични средства е опасно за здравето. Документът е подписан от председателя на Комисията Евгений Александров.
"Хомеопатията не е безвредна - болните пренебрегват средства за лечение с доказана ефективност и харчат значителни средства за препарати, които не действат", пише в меморандума. На пазара непрекъснато се появяват хомеопатични средства, които "предизвикват токсични ефекти", коментира проф. Василий Власов, член на комисията. Преди около 2 години той публикува в мъжкото списание Esquire статия, в която постави под съмнение ефективността на едни от най-разпространените хомеопатични препарати. 
Учените имат няколко препоръки: изваждане на хомеопатичните продукти от държавните здравни заведения, изключване на хомеопатията от новите стандарти за медицинска помощ, задължително поставяне на етикети за фактическия състав на продукта, изрично уведомяване на купувача с надпис, че той няма клинично доказана ефективност. Учените са категорични, че трябва да бъде спряна рекламата на хомеопатични средства, в която се твърди, че те имат лечебни свойства, а в аптеките да не се продават на едно място лекарства и хомеопатични продукти. Учените от РАН препоръчват лекарите да информират пациентите за неефективността на хомеопатичните средства, а  застрахователните компании да спрат да покриват услуги на хомеопати.
Авторите посочват, че заключенията им се основават на отчети на руски и съветски клинични изследвания, на данни от чуждестранни организации като австралийския Съвет за медицински изследвания, Комисията за наука и технологии към британски парламент, Агенцията за санитарен надзор и качество на храните и лекарствата на САЩ и Федералната търговска комисия на САЩ.
От ноември 2016 г. в Русия всички производители на хомеопатични продукти са длъжни да доказват ефективността им.
Отношение по проблема взе и помощник-президентът на Руската федерация Андрей Фурсенко. Бившият главен санитарен лекар на Русия първи зам.-председател по образование на руската Дума Генадий Онищенко припомни, че в медицината има много необясними неща и призова да не се кръстосват шпаги, а да се проведе научно изследване на хомеопатичните продукти с помощта на най-новите възможности на науката, предаде Интерфакс. 
Например популярният и у нас "Осцилококцинум" през 2009 г. заемал второ място сред най-популярните в Русия препарати, става ясно от статията на проф. Власов. Според други източници през 2012 г. годишният обем на продажби на препарата възлиза на 2,6 млрд. рубли. Но през 2016 г. руски медии писаха, че дори се очаква до бъдат спрени продажбите му.
Очевидно споровете в Русия за ползата от хомеопатията ще продължат, при това - на високо ниво.
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 271

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 254

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ