24 Април 2024сряда18:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

До 70% по-високи ще са януарските сметки за ток

Който се е отоплявал на електроенергия, трябва да е готов да плати до близо 600 лв.

/ брой: 28

автор:Дума

visibility 15

При клиентите, които се отопляват на ток, януарските сметки варират от 120 до 560 лева, тоест има нарастване спрямо декември 2016 година от порядъка 23-70%. Това съобщи вчера Димчо Станев от дирекция "Обслужване на клиенти" в ЧЕЗ, цитиран от БНР. В определени дни от януари, който беше с 5 градуса по-студен от миналогодишния януари, е бил постигнат 20-годишен рекорд в потреблението за територията на Западна България, посочи той.
Станев се позова на 9 произволно избрани сметки за ток, от които 4 на потребители, които се отопляват на парно, и 5 на такива, които използват за отопление ток. При клиентите на парно - ако средната сметка за януари 2016 година е била между 36 и 48 лева, а за декември 2016 между 31 и 67 лева, то за тазгодишния януари се очаква да бъде от порядъка на 41-50 лева, поясни Димчо Станев. Той дори смята, че хората на парно ще имат намаление на сметките.
В началото на годината топлофикациите в Перник, Плевен и Враца не работеха за няколко дни, което няма как да не се отрази на сметките на тези клиенти. За софиянци това ще се отрази в сметките в следващия месец тази година, като това е нарастване спрямо декември 2016 г., посочва Станев. "Имаме пълната готовност за всеки клиент, който мисли, че му е висока сметката, да даде сигнал в нашите центрове за клиенти, на имейл или по телефона. Имаме ангажимента да проверим всеки сигнал и да върнем отговор максимално скоро за резултата от нашата проверка", уточни още Димчо Станев. От Комисията за защита на потребителите припомниха, че при обжалване клиентът не е длъжен да плаща сметката си, докато съответното дружество не се произнесе по жалбата.
По-късно вчера на брифинг от ЧЕЗ отказаха да кажат средното изменение на сметките за януари с мотива, че те могат да изкривят представите на обществото. Същият експерт Станев каза, че сметката зависи от начина на отопление, атмосферните условия и енергийната ефективност на уредите. В ЧЕЗ отчитат повишен интерес относно размера на сметките, без да има ръст на жалбите на този етап. Първите сметки, в които е обхванат целият период на застудяване, ще бъдат изпратени след броени дни.
Не са установени надписвания на сметки при проверките на ЕРП-тата. Това пък каза зам.-министърът на енергетиката Константин Делисивков вчера.  

 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ