26 Април 2024петък16:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Вазови реликви показват на книжовна премиера

"Любовта е златен сън" ще бъде представена днес в музея на писателя в София

/ брой: 28

автор:Дума

visibility 54

Златният часовник, пръстенът, цигарето, вратовръзката и броеницата на Иван Вазов ще могат да видят гостите на премиерата на новата книга "Любовта е златен сън" (издание на "Персей") днес от 18 ч. в къщата музей на писателя с партньорството на Националния литературен музей. За първи път най-интересното от интимните писма на Вазов се издава заедно с любовната му лирика и се поставя в контекста на житейските обстоятелства около създаването й, пояснява издателят Пламен Тотев. Книгата помага да бъде опознат човекът Иван Вазов, неговият характер, като например отказа му да получава подаръци от политиците, за да не бъде смятан за храненик на властта. По тази причина той не приема вила в Боровец и скъпа къща в София, тъй като в неговите очи това би било проява на сервилност. Опитвал се е да оцелее сред вихъра на завистта и многото изпитания на съдбата, които нито за миг не го озлобяват. Негова подкрепа в най-трудните му моменти са именно онези жени, които цял живот го вдъхновяват за великолепните му стихове.
За да бъдат точно разбрани, сърдечните трепети на Вазов са показани на фона на промените, които настъпват в българската народопсихология в края на XIX и началото на XX век - времето, когато се сблъскват традиционните принципи и новите либерални възгледи. Това превръща книгата в оригинална хроника на този период. Тя е въз основа на достоверни исторически сведения, спомени, хроники и писма, които показват образа на писателя в светлина, съвсем различна от представата за него в учебниците, подчертава Пламен Тотев.
Книгата "Любовта е златен сън" е спечелила конкурс на Министерството на културата. Съставена е от Людмила Габровска, а прекрасните картини на талантливата Ралица Денчева илюстрират изданието бижу, което е подходящ подарък за любим човек за предстоящия Ден на влюбените. Началото на инициативата бе поставено от "Персей" преди 12 години, когато се появи антологията на световната любовна лирика "Обичам те", която вече има няколко издания и може да бъде намерена и сега в някои книжарници. От 2005 г. насам винаги в навечерието на 14 февруари излиза по една нова книга на издателството с най-големите шедьоври на интимната лирика. Отделни томчета разказват в стихове, писма и бележки любовните истории на значими български поети - Яворов, Дебелянов, Пенчо Славейков и Мара Белчева, Дора Габе и Елисавета Багряна, Евтим Евтимов, Маргарита Петкова...


Кабинетът на Вазов

Писма, снимки и ръкописи на писателя

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 269

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 255

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 223

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 244

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ