20 Април 2024събота10:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БДЖ е в критично положение, ръководството не се справя

"Пътнически превози" не е в състояние да изпълни графика си, спешно наемат локомотиви

/ брой: 27

автор:Дума

visibility 21

БДЖ е в много критично положение, а мениджмънтът не прави достатъчно за работата на пътническите превози. Това заяви вчера на пресконференция служебният транспортен министър Христо Алексиев. Той поясни, че положението е критично не само заради дълговете на железницата към кредиторите, а и заради експлоатацията. "За съжаление, мениджмънтът на БДЖ не е предприел никакви мерки, за да реши тази ситуация. За мен се очертава като основен краткосрочен проблем фактът, че "БДЖ Пътнически превози" не е в състояние да изпълни графика си за движение на влаковете за 2017 г. поради липса на локомотиви, мотриси и подвижен състав. Никакви мерки не са предприети, за да може този проблем да бъде решен, не са обявени процедури за ремонти и за наем на локомотиви и мотриси", заяви Христо Алексиев. Той посочи, че превозвачът е платил 1 млн. лв. през 2016 г. за превоз на пътници с автобуси не заради ремонти по инфраструктурата, а поради това, че не са съумели да осигурят локомотиви и подвижен състав.
Алексиев очаква краткосрочен екшън план с конкретни мерки за превоза на пътници, включително и наем на локомотиви, които по думите му могат да се вземат например от "БДЖ Товарни превози". Според него в БДЖ не трябва да разчитат единствено на евентуалната концесия на летище София, за да се подобри ситуацията. "Не искам да се разглеждат паралелно двете теми, защото, докато се случи концесията, БДЖ може и да е обявено в несъстоятелност", каза Христо Алексиев.
Междувременно ще се търси вариант за рефинансиране на кредитите на жп превозвача, предстоят срещи с кредитори и синдикати. "Забравете за реваншизъм. Но ако някой не си върши работата, той ще бъде сменен с по-добър", каза министърът по адрес на ръководството на БДЖ. Той очаква скоро ЕК да разреши държавната помощ за БДЖ в размер на близо 600 млн. лв.
Що се отнася до Националната компания "Железопътна инфраструктура", министърът е прекратил рамково споразумение с два консорциума за ремонт на трасетата. Според него не е редно само две фирми да работят по жп инфраструктурата и в бъдеще всички ремонти ще се възлагат с открити процедури.
По думите му, трябва да има по-широк обществен дебат за бъдещето на летище София. Освен това то трябва да се развива като авиационен ремонтен хъб, след като се изясни въпросът около някои терени. За летище Пловдив според министъра по-удачният вариант е концесия.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ