28 Март 2024четвъртък13:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Когато сърцето говори...

"Гласове отдалече" на Николай Тодоров пое към читателите

/ брой: 27

visibility 23

Пенчо ЧЕРНАЕВ

Проверка на себе си, на перото си, на нинешните си творчески възможности (на 85, честит юбилей!) - така може да се характеризира току-що излязлата книга на известния белетрист и публицист, бивш редактор във в. ДУМА Николай Тодоров - "Гласове от далече".
Началото на сегашния му творчески взрив идва с топлия, чудесен разказ "Сините канарчета", публикуван във в. "Словото днес". От различни места до автора долитат познати и непознати гласове, които го поздравяват и го подтикват да продължи. Увереността му в себе си се възвръща и само за година новият сборник е готов. В книгата са налице разкази като "Чифт гумени цървули", "Баща", "Балдъзин гроб", които биха правили чест на всяко майсторско перо.
Николай Тодоров е писател с емоционална, социална и - най-общо - с хуманна нагласа. У него има нещо от Чеховото и Йовковото отношение към човека - разбиране, съчувствие и състрадание към неговите радости, болки и тъги. Обича героите си и живее с тях в изпитанията и тревогите им, с несгодите и надеждите им. Това се чувства от всеки ред и от цялото му творчество.
У него нито случките са екстремни, нито персонажите са изключителни. Те са обикновени люде - селски стопани, работници някакви, интелигенти... (Авторът не си пада по шмекери, гангстери, мошеници, крадливи бизнесмени и т.н., в които да търси душевна сложност и просветление). При него почти винаги доброто надвива, макар нерядко със смърт. Не искам да кажа, че разказите му са дидактични. Напротив. Те са жизнено правдиви и пълнокръвни. Авторът говори в повествованието с езика на сърцето си.
Писателят не толкова разказва историята - кое как е станало, колкото проследява изживяванията, движенията на човешката душа. Случката само му дава възможност да разкрие емоциите по-дълбоко, по-многостранно, по-обемно.
Какво е например "Чифт гумени цървули"? Серафим Дюлгеров е взел за себе си от нарядните стоки чифт гумени цървули. За това престъпление ще го накажат. Партийните блюстители са неумолими. Изключват го от партията. Човекът чувства името си, домът си, семейството си опозорени. Как ще понесат срама децата му? Как ще погледне съселяните си в очите? Той е излъгал доверието им! Ако се пресели другаде, мълвата ще го намери и там. Измамник! Престъпник! Тия думички ще го преследват навсякъде. Живял дотогава честно и почтено, Серафим не намира покой и стига до мисълта за въжето. Затрогващо разказва авторът за "разходката" на героя си през нощта с фенер в ръка из домашния двор, за сбогуването му с предмети и вещи, скъпи на сърцето му, за примамващото го око на кладенеца - да се хвърли в него, за раздялата с кравата в обора, която сякаш го разбира и съчувствено въздъхва. Повече няма какво да се говори, разказът е силно драматичен, грабващ и завладяващ.
Сборникът "Гласове отдалече" е на високо майсторско равнище. (Освен споменатите заглавия, тезата ми се подкрепя и от много други - "Къща на кръстопът", "Сезонът на смоларите", "Зелена карта"...) Ами великолепният "Слънчогледите на Ван Гог" с проникновено интерпретирания образ на художника, с лика на красивата жена-видение, просиял през стъклата на двата автомобила на пустия аутобан и под шумящия дъжд, пронизал сърцето на героя. Този разказ впечатлява с умението на автора да съедини в едно реалния моментен порив с простора на пламналото въображение и да създаде нова, осезаема действителност.
В случаите (историите), които разказва белетристът, също няма нещо необикновено, нещо изключително. Тридесетгодишният Велин Братоев, началник на забутана в дефилето гаричка, закотвен там сякаш завинаги, далеч от забързания свят, отстъпва собствената си стая, за да преспи в нея останалото само на перона безпомощно момиче, без дори и помисъл да се възползва от положението му ("Отмененият влак"). Старият писател, загубил вяра в творческите си сили, започва да чука на пишещата си машинка редове от нищо незначещи хиксове, само за да подскаже на колегите си - летовници, че "работи", а любопитният млад автор, надникнал скришом в стаята му и видял какво има на машинката, сконфузено се измъква навън. Срамът от доловената човешка "тайна" дълбоко опарва душата му ("В края на лятото"). Уж нищо, а всъщност душевна човешка драма.
Така е и с тъжната участ на завърналия се от Америка бай Пальо ("Зелена карта").
Почти всички герои на Николай Тодоров носят чисти сърца, а в съдбите им е спотаена някаква светло-тъжна печал.
На какво се дължи белетристичният успех на писателя? Разбира се, преди всичко на таланта му, но заедно с това и на огромния му самовзискателен труд. Той нанася поправки (дори на отделни думи) до последния миг, когато машината поеме ръкописа му.
"Гласове отдалече" е красив венец на дълголетно писателско дело. Човеколюбивото, емоционално и майсторско като реализация творчество на Николай Тодоров го поставя в първата редица на най-добрите ни съвременни белетристи.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 144

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 164

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ