28 Март 2024четвъртък17:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Вписват Странджанския манов мед в регистъра за защитени храни

/ брой: 27

автор:Дума

visibility 32

Очаква се тази година Странджанският манов мед да бъде регистриран като защитено наименование за произход. Това е казал пред БТА Манол Тодоров, дългогодишен пчелар и носител на отличието "Пчелар на 2000 година". Той е и представител на групата производители, учредили сдружение, от името на което бе подадено заявлението за вписване на защитено наименование за произход Странджански манов мед в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания.
Националната регистрация на продукта е приключила и от 10 ноември м.г. е публикувана продуктовата спецификация. "Тъй като няма нито едно възражение, очакваме отделът по европейските схеми за качество да излезе с доклад, който да бъде предложен на министъра на земеделието и храните за подпис", посочи Тодоров. Следва включването на продукта в националния регистър и подготовка на документа за Брюксел. Срокът, в който Европейската комисия трябва да се произнесе, е 6-месечен. Финалът е издаването на Регламент на ЕК и публикуването му в официалния вестник на ЕС. Според дългогодишния пчелар този процес не само ще донесе имидж на страната ни и на производителите на меда, но и ще доведе до възраждане на целия Странджански регион.
Засега България има регистрирани като защитено географско указание Горнооряховски суджук и Българско розово масло. Като храни с традиционно-специфичен характер са регистрирани "Кайсерован врат Тракия", филе "Елена", "Панагюрска луканка" и роле "Трапезица". Очаква се към тях да бъде добавена и "Говежда пастърма", чиято процедура в Брюксел е към своя край.
Странджански манов мед се добива в пчелини, разположени в дъбовите гори на Странджа планина и задължително в очертания географски район през юни, юли и август. Той се произвежда в общините Созопол, Приморско, Царево, Малко Търново и Средец. Медът е смолисто червен на цвят, с дървесно-карамелени нотки, гъста консистенция. Странджанският манов мед е един от най-скъпите не само в България, но и в другите европейски страни. На дребно върви по около 12 лв. за 750 г, съответно 15-16 лв. за килограм манов мед.

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ