26 Април 2024петък19:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Обявиха номинациите за "Икар 2017"

Руси Чанев, Гинка Станчева и Цветана Манева ще бъдат удостоени със специални награди

/ брой: 27

автор:Дума

visibility 42

Актьорът Руси Чанев ще получи "Икар" за цялостен принос към българското театрално изкуство. Отличието за чест и достойнство през 2017 г. се присъжда на Гинка Станчева. Статуетка за цялостния принос към преподавателската дейност ще вземе проф. Цветана Манева, съобщава "Площад Славейков". 
За режисура са номинирани Николай Поляков ("Анна Каренина", театър "София"), Крис Шарков ("Хеда Габлер", ДКТ "Иван Димов" в Хасково) и Боян Иванов ("Жулиета", ДТ "Сава Огнянов" в Русе). Наградите "Икар" нямат отделни номинации за най-добро представление - всеки от спектаклите, които се състезават за приз в категориите, може да бъде удостоен с най-важната статуетка. С леко предимство по брой номинации са "Анна Каренина" на Поляков и "Майка" на дебютантката Маргарита Мачева, по текст на Максим Горки (ДТ "Николай Масалитинов" в Пловдив). Спектакълът на Поляков се бори още в категорията за авторска музика (Христо Йоцов) и сценография (Марина Райчинова).
Друга режисьорка, поставяла за първи път през 2016 г., също бележи успех - "Хамелин" на Александра Петрова (ДСТ "Ал. Константинов") има две от петте номинации за дебют. За статуетката ще е конкурент и актьорът Мартин Христов. С по две номинации са още "Тартюф", реж. Красимир Спасов, "Хеда Габлер" по Ибсен и "Цимбелин" по Шекспир на Лилия Абаджиева.
Приз за авторска музика очакват още Антони Дончев, Милчо Левиев и Румен Тосков за "Тъгопоглъщач" по текстове и рисунки на Дафина Георгиева-Роня, реж. Катя Петрова, Театър 199 "Валентин Стойчев", и Христо Намлиев за "Едноокият цар" от Марк Креует, реж. Петър Денчев, ТМПЦ, ДТ "Стоян Бъчваров" във Варна.
За сценография са номинирани Васил Абаджиев за "Цимбелин" от Шекспир, реж. Лилия Абаджиева, ДКТ "Иван Радоев" в Плевен, Марина Райчинова за "Анна Каренина" от Толстой, реж. Николай Поляков, театър "София", Свила Величкова за "Малката морска сирена" от Катрин Ан, реж. Василена Радева, театър "София".
В раздел "Поддържаща мъжка роля" са Благой Бойчев за Юрген Тесман, Васил Читанов за Съдия Брак и Ивайло Драгиев за Айлерт Льовборг в "Хеда Габлер" от Ибсен, реж. Крис Шарков, ДКТ "Иван Димов" в Хасково, Ивайло Христов за Лебедев в "Иванов" от Чехов, реж. Стефан Мавродиев, Младежки театър "Николай Бинев", Йордан Ръсин за Телегин във "Вуйчо Ваньо" от Чехов, реж. Григор Антонов, театър "Възраждане".
Поддържаща женска роля си оспорват Ана Вълчанова за Елизабет Гаро-Ларше в "Името" от Матийо Делапорт и Александър дьо ла Пателиер, реж. Здравко Митков, ДСТ "Ал. Константинов", Гергана Плетньова за Дорина в "Тартюф" от Молиер, реж. Красимир Спасов, ТБА, Елена Кабасакалова за Липа в "Майка" от Горки, сц. версия и пост. Маргарита Мачева, ДТ "Николай О. Масалитнов" в Пловдив.
За водеща мъжка роля са номинирани Васил Дуев за Хенри Чинаски в моноспектакъла "Всичко на масата" по Чарлз Буковски, реж. Ана Батева, ОТ "Любомир Кабакчиев" в Казанлък, Иван Радоев за Тартюф в "Тартюф" от Молиер, реж. Красимир Спасов, ТБА, Филип Аврамов за Чики и Валери Йорданов за Нино в "Ничия земя" по филмовия сценарий на Данис Танович, сц. адаптация и реж. Стоян Радев, НТ "Иван Вазов".
"Водеща женска роля" ще бъде присъдена на една от актрисите - Албена Чобанова за Малама във "Вампир" от А. Страшимиров, реж. Маргарита Мачева, ДТ "Никола Й. Вапцаров" в Благоевград. Ивана Папазова за Васа Железнова в "Майка" от Горки, сц. версия и пост. М. Мачева, ДТ "Николай О. Масалитинов", Стефка Янорова за Мелинда Мец в "Една нощ с теб" от Майкъл Уелър, реж. Красимир Спасов, ТБА.
"Златен глас" е за излъчени от Гилдията на актьорите, работещи в дублажа. При жените: Даниела Йорданова за Ейлюл и Бахар в "Прости ми", Милица Гладнишка за Тюлип в "Щъркели", Татяна Захова за Джил Каргман в "Майка бунтар". При мъжете: Момчил Степанов за Клон в "Тролчета", Петър Бонев за Грисъл в "Тролчета", Стефан Сърчаджиев-Съра за Ам Гъл в "Хобит".

Руси Чанев


Гинка Станчева


Цветана Манева

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ