29 Март 2024петък16:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Д-р Десислав Тасков:

Направленията ограничават достъпа до специалист

Премахването на лимитите ще възстанови правата на пациентите да се лекуват в болници, на които имат доверие, казва директорът на МБАЛ "Каварна"

/ брой: 26

автор:Аида Паникян

visibility 17

- Д-р Тасков, какво трябва в спешен план да се промени в системата на българското здравеопазване?
- Да се премахнат лимитите на болниците. Това ще възстанови правото на пациентите да се лекуват в лечебни заведения, на които има доверие. В момента хората са принудени да търсят болници, в които е останал лимит. Такава промяна ще възстанови основното правило "парите да следват пациента". Сега е обратното. Въведените лимити за болничните заведения не само не доведоха до намаляване на разходите, напротив - в момента дълговете на болниците са над 420 млн. лв.
От съществено значение е бързото преразглеждане на здравната карта на Москов. Тя е определено лобистка за големите частни структури, използващи обществените пари, а обрича на потъване малките, общинските и дори част от областните болници.
Важно е незабавно да бъде премахната системата за пръстова идентификация, която категорично не доведе до намаляване на разходите, а само до затрудняване на приема на пациенти. Този начин на идентификация при получаване на медицинска помощ е антихуманно действие. При това към хората, които имат най-много нужда от помощ и грижи. Това е цинизъм! За престъпници ли става въпрос или за болни хора?
И по-рано съм казвал, че здравеопазването ни се превръща в структура, която търси кой какво и колко е откраднал, но вече не е ясно за какво е отговорен лекарят пред пациента. От самоцелно пестене на пари българинът става все по-болен.
- Като се премахнат лимитите и направленията, няма ли опасност парите от вноските да останат без контрол?
- Не. Контролът от страна на касата като обществен фонд, а не както Москов я одържави, трябва да бъде засилен. Касата трябва да има контролни правомощия, за да е независима от държавата. Например - санкция за лечебно заведение, което не върши съвестно работата си. Ако повтори това - санкцията става още по-голяма. При трето нарушение касата прекратява договора с това лечебно заведение и то отива на кешовия пазар и повече не черпи от обществения ресурс.
Необходимо е да бъдат предприети конкретни мерки от страна на държавата с оглед запазване на общинското здравеопазване.
- Например?
- Възможно е субсидиране или данъчни облекчения в размер на сумата, отделяна от общинския бюджет за съответната болница.
- В доболничната помощ също е ограничен достъпът на хората.
- В доболничната помощ трябва да отпаднат направленията за преглед при специалист. Такава рестрикция е безсмислена. Като се ограничава достъпът до специалист, състоянието на болния се влошава и той трябва да постъпи в болница.
- За пръв път м.г. нямаше Национален рамков договор по вина на министър. Как се отрази това на работата ви?
- Връщането на договорното начало при изготвянето на НРД и възстановяването на активния диалог с БЛС са от особена важност. Необходимо е лекарите и сестрите в държавните болници да сключват колективен трудов договор, гарантиращ минимално заплащане на труда им. По този начин ще се затвори широко разтворената ножица при заплащането на медицинските специалисти в държавните болнични заведения.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ