25 Април 2024четвъртък23:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Портрет

Шпалир за Гришо

Димитров е най-разпознаваемият българин по света днес

/ брой: 25

автор:Марин Милашки

visibility 1414

За няма и месец Григор Димитров стана фигура №1 не само в българския спорт, а и май като цяло за България. Стигна се дотам, че в 1/2-финала му на Откритото първенство на Австралия срещу испанеца Рафаел Надал всичко замря в очакване. На много места хората спряха да работят, а в социалните мрежи дори се появиха шеги, че ако хасковлията изиграе още един такъв вълнуващ мач, държавата ще фалира, защото никой не се труди. Другата шега пък беше, че в тези 5 часа единственият българин, който работи, е бил именно най-великият ни тенисист за всички времена. Така с брилянтната си игра на корта, а и извън него Димитров се превърна от най-одумвания ни спортист в най-обичания. Всъщност Гришо си върши работата, с която се е захванал, може би от началото на житейския си път.
Роден е на 16 май 1991 г. в Хасково. Баща му Димитър Грозданов е треньор по тенис, а майка му Мария е бивша волейболистка, а в момента учител по физическо възпитание. Започва да играе тенис на 5 години, като любимите му настилки са трева и хард. Откроява се още през 2008 г., когато триумфира при юношите на "Уимбълдън" и после на US Open.

Успехите му са благодарение и на Христо Стоичков

Камата му помага да напусне България едва на 16 години и урежда Гришо в академията "Sanchez-Casal" в Барселона, като в началото младокът дори спи в дома на най-успешния български футболист в света. След това ръка му подава и най-скъпият ни футболист Димитър Бербатов. Гришо печели стипендия от фондацията на благоевградчанина, която от десетилетие подпомага талантливи българчета.
Първият му пробив при мъжете е през 2009 г., когато на старта в Ротердам бие 23-ия в света тогава Томаш Бердих (Чех), а във II кръг пада с 1:2 сета от Надал, тогава №1 в света. След турнира той влиза в топ 400 в световната ранглиста на ATP.
На следващата година Димитров се присъединява към Академията на Патрик Муратоглу, а през май спечели първата си титла от сериите "Чалънджър" в Женева.
След работата с французите Димитров започва партньорство в началото на 2013 г. с шведската школа Good to Great ("От добър към велик"), като негов треньор става Микаел Тилстрьом. Именно шведът поставя основите за знаменателната първа АТП титла на българина, която той печели на 20 октомври 2013 г. в Стокхолм. На финала Гришо побеждава с 2:1 сета Давид Ферер (Исп), който по това време е №3 в ранглистата. Дни преди турнира Григор обявява раздялата си с шведите, като избира за свой нов треньор Роджър Рашийд. С австралиеца хасковлията записва най-големите си успехи. През 2014 г. той триумфира в Акапулко, Букурещ и на тревата в "Куинс" в Лондон, а на "Уимбълдън" стига до 1/2-финал, където пада от Новак Джокович (Сърб) с 1:3. От 7 юли 2014 г. Гришо

за първи път попадна в топ 10

на световната ранглиста. Това се случи именно след блестящото му представяне на кортовете на "Ол Ингланд клъб". Така се стигна до 22 декември, когато Димитров бе избран и за "Спортист на годината" в България.
След "златната година" обаче започват проблемите му. През 2015 г. той стига само 2 полуфинала и то от ниво АТП 250 - в Бризбейн и в Истанбул. През лятото се разделя с Рашийд, за да вземе Йохан Ортегрен (Шв), който по-късно стана помощник на Франко Давин (Арж). Тази вакса обаче не подейства, за да дойде моментът на възраждането. През миналото лято Димитров

взе за треньор Даниел Валверду.

Венецуелец, стигал едва до 727-о място в ранглистата, но явно забележителен треньор. С него българинът започна сезона от незавидното 40-о място в ранглистата, за да се стигне до 13-ото в момента. Валверду е работил и със световния №1 Анди Мъри (Вбр), а след това изкачва Бердих до четвъртото място. Григор и Дани започнаха работа на турнира от серията "Мастърс 1000" в Торонто. Преди това са имали разговор във Вашингтон. Димитров бе в един от най-тежките периоди в кариерата си, загуби почти спечеления финал в Истанбул, където стана известен с чупенето на ракети, и натрупа серия от 6 поредни мача без победа. 

"Съгласих се да работя с него, защото му вярвам

Той искаше да промени нещо в живота си, в своя тенис. Противно на първоначалното впечатление, което създава, той е невероятен боец. Учудих се, че често на тренировки се натоварва повече от планираното - и физически, и психически", признава Валверду.С него българската звезда постигна първата си победа срещу носителя на 14 титли от "Големия шлем" Надал - на 1/4-финала в Пекин след 7 поредни загуби.
На старта на новия сезон Гришо бе още по-преобразен. В Австралия той записа 10 победи, преди да бъде спрян пак от Рафа. Там триумфира в Бризбейн, като отстрани поред трима от Топ 10, и заслужи петата си АТП титла, а в Мелбърн на първия турнир от Големия шлем бе спрян след драматичен маратон от Матадора от Майорка. В класирането за годината хасковлията е трети в света, като изостава само от Роджър Федерер (Швейц) и Надал, двамата най-легендарни действащи тенисисти.
Валверду установи, че хасковлията е готов да умре, но да догони всяка топка на корта. Именно това качество превърна Гришо в най-успешния български тенисист. Защото талантът е само 10%, а всичко останало е работа.
"Имам толкова цели пред себе си, които искам да постигна. Живея мечтата си - играя тенис, печеля турнири. Аз все още съм в средата на кариерата си. Искам да опитвам нови неща и изцяло съм концентриран върху играта. Мечтая си да спечеля турнир от Големия шлем, а защо не и да стана №1. Всичко това е в обсега ми", каза Димитров преди участието си на турнира "София оупън" тази седмица.
Той не желае да афишира личния си живот, но всяка връзка на Гришо е повод за национална гордост у нас.
Младостта му, наред с успехите, богатството и красотата му го правят идеалният мъж за всяка жена. Харесван е от всички, даже и от тези, които не могат да направят разлика между тенис и бейзбол. На любовния фронт също е сред лидерите. В момента приятелка на нашия е световноизвестната певица Никол Шерцингер, която пристигна с него и в София. Двамата имат връзка от над 1,5 г. Преди нея той имаше връзки със звездите в тениса Серена Уилямс и Мария Шарапова, а за кратко злите езици го спрягаха, че е кръшкал на маша с изгряващата канадка Южени Бушар.
В светските среди вече говорят за новата звездна двойка ГриКол (Григор и Никол), по подобие на разпадналата се Бранджелина. Знаменателно е, може би, че Григор, който и без друго рядко идва в България, за първи път пристигна с приятелката си тук.
Неотдавна Димитров обаче обяви, че връзките не му се отразяват на корта. Това трябва да е така, защото тенисът е брутален спорт. Този спорт изисква постоянство, за да си на върха. В кариерата на Гришо именно това беше ахилесовата му пета. Но не и при Валверду.
Общо в кариерата си
Димитров има 218 и 143 загуби на ниво АТП
В Големия шлем е изиграл 64 мача и е записал 38 победи. Достигал е 10 финала и е триумфирал в половината. От наградни фондове досега е заслужил общо 7 900 068 долара. От тенисистите от топ 10 не е побеждавал само идола си Федерер, от когото има 5 загуби. От топ 20 не е побеждавал още само Жо-Вилфрид Цонга (Фр, №14). Французинът, известен с прозвището "Мохамед Али" е спечелил всичките 4 мача с нашия.
Сухата статистика всъщност е част от историята на Гришо. Тя обаче може да бъде променена положително. С новия си треньор най-великият ни тенисист показва ново лице и това трябва да го изведе до върха. Стига да не се отклонява от правия път. Ясно е, че ще е много трудно, но всъщност къде е по-лесно. Ние, българите, можем само да му направим шпалир, защото май скоро такъв не само тенисист, но и спортист няма да имаме. Да не пропускаме и факта, че Димитров е най-разпознаваемият българин по света!


Григор Димитров тренира в София с уникална фланелка с надпис "Хасково е ненадминат", макар и на английски


Гришо и Никол Шерцингер вече са ГриКол
Снимки Блиц

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ