29 Март 2024петък10:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Език свещен

Употребата на български думи запазва нашия корен и национално самосъзнание

Трябва ли да си купуваме и ползваме речник на чуждите думи, за да възприемаме онова, което постоянно ни се поднася?

/ брой: 24

visibility 1055

Любомир ПЕТКОВ

През последните години сме свидетели, а постепенно и преки участници, във все по-грубото пренебрегване на богатството на родния български език. И това става най-вече в средствата за масова информация (осведомяване).
Ще започна веднага с последната дума "информация". Напоследък тя направо измести осведомяването. Същото сега започва да става с "ексклузивно" вместо изключително или "адаптация" вместо приспособяване или нагаждане. Вече почти свикнахме с "прогнозите" за времето, а можеше да си остане едно обикновено предвиждане.
Същевременно ще споделя, че не съм против внасянето на широко употребяваните чужди думи особено в техническата област. Ясно е, че трябва да приемаме и свикваме с "кибернетиката, автоматиката, лаптопите, компютрите, дисплеите" и т.н.
Какво означава изразът "масово осведомяване" (информация)? Нали целта на тези печатни, радио и телевизионни издания е да достигат до най-широк кръг от хора! Масовият читател, слушател или зрител ще разбере ли думи или изрази като "ексклузивно" интервю, "презентация, неглижирам, легитимен, стагнация, рейтинг" и т.н.
Българският език през вековете постоянно се е обогатявал и развивал в зависимост от историческите събития, общуването с други народи и особено съседните. Това е и една от основните причини постепенно да се утвърждават турски и гръцки думи, френски, немски и руски думи и термини, а през последните 1-2 десетилетия все по-масово се налагат англо-американизмите. Много голяма част от обикновеното българско население изглежда трябва да се приучи да си купува и ползва речник на чуждите думи, за да възприема онова, което постоянно му се поднася!?
През последните няколко години четем и гледаме все повече рекламни и други надписи на латиница, даже вече често няма и наименованието на български език. Не е ли редно съответните органи или институции да издадат наредба за задължителност на българското наименование преди или наравно с вносното? Според нас към авторите на материали за масови печатни издания и водещите на радио и телевизионни предавания следва да се предявяват изисквания за задължителна или преобладаваща употреба на известни вече български думи, изрази и термини в съответните текстове и изказвания. Това трябва да става с убеждаване на многобройните автори, че по този начин се допринася за запазване на българския корен, на българското съзнание. Небългарското трябва също да се уважава и възприема при сегашните непрекъснати и всестранни контакти между хората, държавите и континентите, но само като стоим на здрава българска земя.
Смятам, че е назрял моментът и е уместно вестник ДУМА най-напред сам да даде пример и да призове всички печатни издания да избягват употребата на чужди думи и термини, когато има съответни български, известни на най-широк кръг читатели. 
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 464

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 553

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 472

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 465

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 603

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 540

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 546

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ