25 Април 2024четвъртък16:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

In memoriam

/ брой: 24

автор:Дума

visibility 781

Простихме се с големия ловец, сладкодумец, приятел и писател Спиро Стойчев. Той беше с изтънчено чувство за хумор и дълбока проницателност. Взимаше малка случка от живота, обвиваше я със своята магия и накрая те оставяше да се чудиш - да плачеш ли, или да се смееш. Повечето от разказите си написа на родния автентичен радомирски диалект. Издаде книгите "Полковникът", "Вуйчова дружина", "Ловни рикошети" и "Подборен оБстрел". Почвивай в мир, Приятелю!

Любо Николов


Разказ от Спиро Стойчев
Порода


Намерих го на улицата. По-точно  беше се свряло до колата ми. Едно такова... Не, няма такива думи, с които да го опиша. Клепоухо. С малко проскубана козина. Опашка като връв. Цвят - някъде между поизмито кафяво и мръсно жълто. И с малко бяло по лапите и на очите. Ама бялото почти не се забелязваше. Мръсно.
Прибрах го. Изкъпах го, но пак си остана такова - неугледно. Ама какво да го правиш. Живинка. Изтърпях и караницата с жена ми. Обаче внуците го харесаха. "Харесаха го, защото са непросветени" - заяви баба им. В градинката срещу нас, където се разхождат много кучета - породни, гордост за стопаните - също ми се присмяха. Особено един, дето има някакво много "породно" куче. С родословие и прочие. Та той вика, че това куче, моето, било първокласен помияр. Цветът му бил като на стара мексиканска черга (аз лично такава черга не съм виждал и не знам какъв й е цветът), ушите му били като на голяма бяла английска благородна свиня, опашката като проскубана четка на коминочистач...
Въобще - куче позор.
Обаче аз търпя. Търпя и това в градинката, и това у дома. Търпим заедно с внуците. Търпя месец, два и не изтраях. Взех кучето и при един приятел - ветеринарен лекар. И му разказах всичко. А той каза: "Остави ми го за няколко дни". Оставих го и после отидох да си взема кучето. А то така нагласено. Все едно не е то. Само името му останало. Тъмножълто до светло кафяво, уши кадифени, опашка... Абе, породно куче и още как!
 Взех го и у дома. А там жената се усмихна: "Ето, това е куче, а не оная срамотия". Внуците много не се впечатлиха от новия "изглед" на кучето. Познаха си го, но нали са непросветени, замълчаха.
 В градинката. Е, това всъщност е най-важното от целия разказ. Ахкат: "Какво куче!", "Каква порода!", Каква окраска!" А оня, който се подиграваше, този същият, взе да разправя колко рядка е тази порода, колко трудно и скъпо е да се сдобиеш с такова куче...
 И въобще, много такива приказки. Кучето разбра или по-точно усети, че е обект на особено внимание. Запристъпя като онези бели коне, дето ги дават по телевизията - гордо, със самочувствие и безразличие към околните.
 Обаче времето минава и полека, полека кучето си върна предишния външен вид. Само осанката му остана. Ама онези от градинката нищо не ми казват. Нали... У дома също жена ми мълчи... Само внуците ми са все така непросветени. Обичат си кучето, в каквато и форма и вид да е. Нали това си е тяхното куче.

 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 351

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 344

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 273

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ