29 Март 2024петък04:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Булевард

Адриан Николов:

На българина му трябват строги правила

Следя политиката у нас с мрачно изражение и понякога изблици на отчаян смях, казва компютърният специалист

/ брой: 19

автор:Деси Велева

visibility 891

Адриан Николов е роден на 16 април 1984 г. в София. Средното си образование завършва в Техникума по електроника "Акад. Д. Ценов" (сега професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов". Работи като системен администратор.


"Сянката на Бай Ганьо е плътно зад нас "


- Г-н Николов, вие сте компютърен специалист, което е една от най-перспективните професии, с най-много възможности у нас, а и в чужбина. Удовлетворява ли ви професионалната ви реализация в момента?
- Не обичам да се наричам специалист в тази професия. Не смятам, че знанията ми или уменията ми имат честта да бъдат специални. IT сферата е много обширно понятие. В някои неща имам повече опит или усет, в други съм абсолютно неадекватен. Затова предпочитам да ме наричат просто IT-то. Разбира се, този сектор е един от най-бързо развиващите се по целия свят, което води до ориентиране на много млади хора, особено в България, в тази посока. Но, както всяка бързо развиваща се професия, очаквам в един момент да се стигне до пренасищане на пазара за специалисти и заплащането и търсенето да се нормализират. Нормално е, след като навлязохме в ХХІ век, да се търсят повече програмисти, отколкото машинописци.
Конкретно моята работа е доста обширна и това ми позволява да работя върху множество различни по характер проблеми. Дали ще е инсталация на софтуерен продукт, хардуерен ремонт на устройство или дори просто окабеляване, всички тези неща са изключително разнообразни. Това не позволява на мозъка ми да изпада в умора от монотонна работа или физически да се заседявам зад компютъра. Харесва ми, че научих много неща за последните няколко години и вярвам, че освен в професионален план, те ще ми служат и в личен.
- Какво е сбъркано на българския трудов пазар?
- Не знам как точно да отговоря на този въпрос. От една страна, повечето млади нямат желание да работят, а искат веднага да бъдат поставени на ръководни позиции с високи заплати. Когато някой каже, че в България има много работливи хора, това винаги слага една иронична усмивка на лицето ми. От друга страна, много работодатели смятат, че след като са добри в ръководенето на хора, са също толкова добри и в техните професии. Ставал съм свидетел как добри ръководители започват да се месят в работата на добри професионалисти. Почти винаги това води до влошаване отношенията със служителя, липса на мотивация в работещия и непрофесионален, а често и абсурден, краен резултат или продукт.
- Какво ви липсва у нас, което смятате, че може да намерите в чужбина?
- Много пъти съм размишлявал какво не ни е наред, след като дори съседните ни държави се справиха с кризите си и се развиват с изключителни темпове. Вероятно думите, които търся са "тарикатлък" и "далавара". Липсата на морал и чувството за безнаказаност превърнаха голяма част от хората тук (включително и в политиката) в самостоятелни единици, които не се интересуват от обществото като цяло, а само от личните си интереси.
Решил съм да емигрирам, но не напускам заради държавата. Бих могъл да си живея и със сегашната заплата, да карам стария си автомобил и да оцелявам тихо. Все още имаме невероятна природа и исторически забележителности. Нещото, което ме отвращава тук, е поведението на хората и начинът, по който искат да минат през трупове, за да постигнат малките си егоистични цели. Казват, че на Запад хората са лицемерни, не знаят как да се забавляват, постоянно работят. Излиза, че тук живея по същия начин с разликата, че заплащането е в пъти по-малко оттам. В чужбина може и да са лицемери, но предпочитам лицемерна усмивка, отколкото нагло и комплексирано поведение.
- Ако заминете, какво ще ви липсва най-много от България?
- Дъщеря ми със сигурност ще ми липсва най-много, но тази жертва трябва да се направи, за да мога да осигуря възможности за развитие, когато порасне. За щастие живеем във времето на информационните технологии и можем да се чуваме и виждаме по всяко време, независимо от местоположението ни на планетата. Почти сигурно е, че ще ми липсват малкото истински приятели, които имам. Изградихме това приятелство с изключителна откровеност и разбиране, надявам се да намеря такива хора и в чужбина. Все пак смятам и да се връщам в България през определен период, което ще бъде глътка освежителен въздух между нас, но всички знаем, че с далечните разстояния отношенията се променят. Това със сигурност ще постави приятелството ни на изпитание.
- Запад ли е единствената посока, към която гледате?
- Гледам на Запад, защото сега там са роднините ми и имам възможност да отида и да видя как живеят хората там. Със сигурност ще ми бъдат предоставени повече възможности за работа и развитие, а трудът ми ще бъде адекватно възнаграден. Не изключвам и възможността да не ми допадне начинът им на живот, характерът на хората или дори климатът. Ако това се случи, просто ще търся местото си някъде другаде.
Русия все още се възстановява от безумното управление на Елцин. Това е огромна страна и този процес ще отнеме още много години, докато тя започне да предлага западните възможности за професионално развитие.
- Следите ли какво става в политиката у нас?
- Следя политиката с мрачно изражение и понякога изблици на отчаян смях. Видя се, че за 27 години свобода българският народ няма умението да се оправя самостоятелно. Превърнахме се в обезумели и опиянени от тази свобода животни. Сянката на Бай Ганьо е плътно зад нас 100 години по-късно. Може да звучи жестоко, но на нас ни трябват строги правила и система, която да следи за спазването на тези правила и наказание, ако те не се спазят.
- Какви са интересите ви извън професията ви?
- Предимно астрономия и физика на елементарните частици, занимават ме теми като от какво е направено всичко и какво ще стане с вселената. Чета предимно научна фантастика, но не отказвам и исторически или криминални романи. Обичам да пътувам и да спортувам, общо взето, нормалните занимания и интереси на един млад човек.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ