28 Март 2024четвъртък20:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Портрет

Юрий Григорович - живот, отдаден на балета

Световноизвестният хореограф не е от тези, които забравят или задраскват миналото, но смята, че лошото не бива да се влачи към вечността

/ брой: 17

автор:Альона Нейкова

visibility 2838

Световноизвестният руски хореограф, народният артист на СССР Юрий Григорович, който в началото на януари отбеляза 90-годишнината от раждането си, преди броени дни получи в посолството ни в Москва почетна награда на Република България - "Самара кръст". Отличието се присъжда на великия балетмайстор като признание за огромния му принос за укрепването на българо-руските културни връзки и приятелските отношения между нашите страни.
В продължение на много години Григорович е председател на журито на Международния балетен конкурс във Варна. "Прекрасни имена озариха тази сцена, а аз не крия радостта, с която винаги съм работил там. Много лидери на българската култура са идвали и работили в Москва. С една дума, имам особено чувство и специални спомени за България", призна балетмайсторът в интервю за ТАСС преди церемонията. "Аз съм дълбоко обвързан с българското изкуство", бе откровен и пред ДУМА Юрий Григорович през май 2009-а. Преди близо осем години хореографът гостува на ХV издание на "Золотая муза" у нас по повод връчването му на престижната награда "Света София" - за особени заслуги в областта на българо-руските културни връзки.
Огромният принос на Григорович към изкуството неведнъж е признаван в страната ни. Балетмайсторът получава редица значими български отличия, сред които са ордените "Кирил и Методий" (1977) и "Народна Република България" (1987), медалите "100 години от Освобождението на България от османско робство" (1978) и "За заслуги в провеждането на XX Международен балетен конкурс във Варна" (2002). Юрий Григорович е и почетен гражданин на морската ни столица (1980).


Въпреки че на 2 януари (според някои документи още на първи) Григорович навърши 90 години, не може да се каже, че тази възраст го стряска. Прочутият хореограф се опитва философски да се отнася към юбилеите. Смята, че от време на време такива дати поставят някои от най-важните въпроси: какво си направил, би ли променил нещо, какво си запомнил и включил в своя шорт-лист, както напоследък е модерно да се казва.
Световноизвестният творец не е от тези, които забравят или задраскват миналото. За академик Григорович то е изпълнено с неуморен труд, изкуство в най-чистата му форма и истинска обич. Възпитаник е на Петербургската школа на руския класически балет. Започва кариерата си като солист на Мариинския театър, а после поставя на неговата сцена първите си спектакли като хореограф - "Каменното цвете" на С. Прокофиев и "Легенда за любовта" на А. Меликов. Именно тогава се откроява талантът на Григорович и за десетилетия напред се определя художественото търсене в балетното изкуство. Под ръководството на Юрий Николаевич трупата на Болшой театър осъществява около сто международни турнета и укрепва водещите позиции на руската класическа танцова школа. Григорович прави спектакли в Стокхолм, Рим, Париж, Копенхаген, Виена, Милано, Хелзинки, Анкара, Прага, Генуа, Варшава, Истанбул, Сеул. В Софийския театър за опера и балет Юрий Николаевич застава зад три постановки, дори определено време е негов художествен ръководител. Автор е на балетни проекти в римския Колизеум, лондонския Роял Албърт хол, античните театри в Гърция, на площада "Сан Марко" във Венеция, на спортната арена в "Лужники" по време на Олимпийските игри през 1980-а.
Григорович е уверен, че културата наистина може да обединява различни страни. "В Япония, колкото пъти и да се играе "Лебедово езеро", всички билети ще бъдат продадени. В Лондон при всяко гостуване на "Спартак" - също. Не си спомням за половин век нито едно турне, когато нашият балет да не е приет. Имало е опити да се прекъсне гастролът, да се хвърля кал в пресата, да се организират демонстрации пред театъра. Нещо повече - в родния печат се пробваха да дезавуират успеха ни в чужбина, но всичко това не беше вярно", разкри Григорович.
Дълги години Юрий Николаевич оглавява експертните комисии на международни балетни форуми в Русия, Финландия, САЩ, Швейцария, Япония, Украйна и България. Хореографът е един от дългогодишните председатели на журито на създадения през 1964 г. Варненски международен балетен конкурс, който е най-старият в света. По негов модел се организират подобни прояви в Москва, Джаксън, Ню Йорк, Санкт Петербург, Париж, Осака, Хелзинки, Лозана. Юрий Григорович също така е режисьор и сценарист на екранизацията на постановката си "Иван Грозни" по музика на Сергей Прокофиев. През 1978 г. филмът е видян в кината от близо милион зрители.
Въпреки че със сигурност знае за балета повече от всеки друг наш съвременник, Григорович не се смята за историк на това изкуство. Предпочита да го запомнят като практик. Убеден е, че танцът с времето се развива. Но балетът като че ли се подчинява на закони, които трудно може да бъдат дефинирани. При едно от последните си гостувания в България Юрий Николаевич сподели пред ДУМА още, че според него балетът, операта, както и изкуството на филхармоничната музика ще пребъдат винаги.
Заради конфликт с Министерството на културата на Русия през 1995 г. Григорович напуска Болшой театър. Балетните му постановки започват стремглаво да падат от репертоара на една от най-големите сцени. Но пък благодарение на спектаклите на Юрий Николаевич, които завладяват театрите в Краснодар, този период е наречен Златен век. Хореографът работи там, където го канят. И се опитва да не се поддава на обиди, да не се чувства лишен от възможност за изява. "Проверява" собствената си хореография на особени места, в друго време, в различен (от обичайния) културен контекст. Не спира да обучава млади балетисти. Убеден е: "Когато се появява плеяда от способни артисти, веднага изкуството прави крачка напред." (от интервю за ДУМА - 14.05.2009)
Съдбата подарява на Юрий Николаевич срещи с Игор Стравински, Марк Шагал, Дмитрий Шостакович, Арам Хачатурян... Но една от най-скъпите на сърцето му със сигурност е с прочутата балерина Наталия Бесмертнова. Женени са от 1968 до смъртта й през 2008 г. "Често ме молят да кажа нещо за нея, а аз не мога - не зная на какво да акцентирам. Това беше самият живот, неделим на каквито и да било периоди", откровен е Григорович.
Отдаден изцяло на творчеството, той обаче не спира да се вълнува от всичко, случващо се по света. Нарича "особено страшно", когато нашите ценности, онова, което с цената на безброй съдби е градено с векове, не само се подлага под съмнение, но и е заплашено от унищожение. "През цялото време трябва от някого или от нещо да се защитаваме, да доказваме правото си за място на тази Земя, правото за собственото ни разбиране на живота... Мислиш, че няма нищо по-тежко днес. Но идва утре и всичко вчерашно изглежда само като нощен кошмар. Сигурен съм, че ще издържим и сега", убеден е Юрий Николаевич пред "Аргументы и факты" (28.12.2016). Седем години и половина преди това пък споделя за читателите на ДУМА: "Зная, че има и трудности, но те не са само в България, има ги и в Русия, и в целия свят."
Живота си Григорович определя като непрекъсната работа, изпълнена с любов и радост. И се опитва да помни само позитивното. Смята, че всичко лошо, дребно, случайно, което се пръква, трябва да се премахва. А не да се влачи към вечността...

На една от безкрайните репетиции
 

Със съпругата си Наталия Бесмертнова
 

Легендарният хореограф философски се отнася към юбилеите
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ