23 Април 2024вторник14:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

US бръмбар в мравуняка

/ брой: 16

автор:Светлана Михова

visibility 2489

Мрачна, зловеща, мракобесна, фашистка. С такива определения либералните американски и европейски медии характеризираха речта на Доналд Тръмп на церемонията по встъпването му в длъжност. Политическият хайлайф в Европа, на който му предстоят епически битки, за да устиска властта, прехапа устни, за да не даде воля на обзелите го едновременно гняв и паника. Изблик на тревожните чувства трябваше да излее "свободната преса" и "цветът на будното гражданство". То бе представено в лицето на разнородни малцинства - неясно от какво възбудени феминистки, гейове, имигранти - все ревностни пазители на традиционните европейски и християнски ценности.
"Тръмп в Белия дом означава край на установения през ХХ век в световен ред", проплака германският външен министър Щайнмайер. Той май е забравил, че краят на този ред бе сложен от колективния Запад още преди 25 години. Френският президент със затихващи функции Оланд пък предпочете да не гледа тържественото зрелище във Вашингтон, а да отиде на театър. Още повече, че бе събрал кураж предварително да предупреди новия си американски колега "да не дава акъл на Европа".
Абсурдът на подобни словесни изблици е в това, че милиардерът-президент тъкмо това се кани да направи - да спре да се меси в чуждите работи. Заяви, че Америка ще установи добри отношения с другите страни, като признае правото на всяка една да се грижи преди всичко за собствения си интерес. Зарече се, че САЩ повече няма да натрапват на останалия свят своя начин на живот. Америка може да бъде само пример и който иска, да го следва.
С две думи, Тръмп предлага на съюзниците си да им върне суверенитета, който Вашингтон бе обсебил - на част от тях след Втората световна война, на други след края на студената. Но тъкмо това те не искат. От това се страхуват. Свикнали големият брат да поема разходите и да взема решенията, сега се видяха в небрано лозе. На всичко отгоре с Тръмп отдавна е съгласна голямата част от гражданството, а това вече е съвсем опасен знак за европейския твърде непопулярен елит.
Как може този хайлайф да бъде доволен от "опасните приумици" на бизнесмена. Та нали през последните години усърдно бе изграждан мравунякът в Брюксел. Там всичко бе подредено - изящно по френски, целесъобразно по немски. Знаеше се коя мравка по кой улей да минава, какво да носи в него и какво има право да влачи оттам. Всичко бе строго регламентирано - от йерархията в мравешкото общежитие, до кривината на краставиците и големината на доматите. Изведнъж този страшен бръмбар Тръмп започва да разравя уютния мравуняк. Отказва се от ролята на бащица и се превръща в бунтар срещу тяхната свещена власт. А това, че в непроветрените коридори на общежитието мирише на мърша, не забелязват. Не им идва наум, че за да го спасят, трябва да го проветрят и изметат.
Който предложи подобна идея, или - не дай си боже, поиска отмяна на антируските санкции и сътрудничество с Москва, веднага е анатемосван. Обявяван е за фашист, популист, враг на цивилизования свят и кремълски агент. От 20 януари вече е двоен агент - и на Тръмп. Вече и двамата с Путин са рисувани с мустачки на Хитлер. Колко му е. От аргументи няма нужда. Затова превантивно бе организирано и активното мероприятие с руските хакери, и "намесата" на Русия в изборите в САЩ. Сега отдалеч се разиграва същата акция в Европа, защото се задава изборно цунами в много страни.
Мероприятието е нужно, за да се подгрее публиката. Тя трябва да бъде нахъсана така, че в случай на загуба на властта, да излезе на улицата и да даде основания резултатите да бъдат оспорени с всички позволени и непозволени средства. Така, както в САЩ направиха финансираните от фондацията "Клинтън-Сорос" тълпи с неопределена социална и сексуална ориентация. Каква част от обществото представляват те не е важно. Важното е да се пищи. И те пропищяха - из цялата Европа, та чак до София. Вдигаха лозунг "Тръмп не е моят президент". Някой да е казал обратното?
Примерът на негодуващите американски "розови шапчици", на вулгарно псуващата Мадона и призивите й да се взриви Белият дом, трябва да бъде следван, без много да се мисли. Това е целта на неодемокрацията - гражданството да обслужва елита. Мисленето не е негова работа. Това е привилегия на властопомазаните. Затова те си избират кого да образоват и на кого да предадат щафетата. Институциите на обезчестената демокрация трябва да гарантират опазването на този глобален ред, при който осем души владеят половината от богатството на света и при който след всяка криза това богатство става по-голямо, а бедните тълпи - още по-бедни. И да мълчат. Да не си позволяват да наричат това, което се разиграва пред очите им, с истинските му имена. Така, както правят те - избраниците.
Мравунякът обаче вече се разшава. "Розовите шапчици" няма да го спасят. Американският бръмбар го разбуни.

1/3 у нас взимат под 1000 лева

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 77

Бум на заболели от коклюш

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 77

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 77

Агнешкото в Гърция 10 евро за килограм

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 77

Баските сепаратисти с исторически успех

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 77

Иран запазва строгия контрол върху дрехите

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 77

Молдовска "Победа" създадоха в Москва

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 96

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 90

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 101

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 117

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ