16 Април 2024вторник11:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Употреба

/ брой: 15

автор:Мая Йовановска

visibility 131

На изпроводяк властта в оставка не само не пропуска да разпределя пари, да раздава концесии и поръчки, но и не спира да хвали. През миналата седмица, цитирайки данни на НСИ, агроминистерството ни съобщава за колосално повишаване в износа на пресни зеленчуци - над 68%. Имало ръст и при плодовете - с 2,2%. В последната година земеделската министърка Десислава Танева неведнъж се тупаше в гърдите с данни за увеличаване на износ, че даже и производство. Разбираемо е желанието на управляващите, на които им остават броени дни, да се фукат, че и да употребяват всякакви данни като предизборна пропаганда, ама айде да не се опитват да ни баламосват с всяко число. Защото големият проблем е, че българинът е принуден да слага на трапезата си 90% вносни плодове и зеленчуци. Въобще пропастта между вноса и износа е огромна, ако не смятаме зърнените култури. Ето при такава сметка истината, че земеделието и животновъдството ни са съсипани, ще лъсне.
Няма защо да се заблуждаваме, че можем да се върнем в позицията, която имахме преди десетилетия по отношение на производството и износа на пресни и консервирани храни. Поради много причини, включително клиентелистка, тъпа и непоследователна вътрешна политика в сектора. Резултатът е, че забихме в посока на монокултурно земеделие и хвалбите за огромни, но само като числа ръстове, са безсмислени. И за земеделците, и за потребителите.
Проблемът е, че това внушение как трябва да се вдига износът е безсмислено. Не че има нещо лошо в по-големия експорт, а защото това е сбъркана политика. Вярната е да се създадат подходящи условия - и законови, и всякакви, че българските производители да могат да задоволяват основната част от вътрешното ни потребление. Това става чрез умна и устойчива политика. Държавата има своите инструменти, въпросът е как ги използва. Сегашната власт май само ги употребява.
 

"Лас Вегас" край Равно поле се провали

автор:Дума

visibility 840

/ брой: 71

200 лв. разлика в офертите за новите 35 влака

автор:Дума

visibility 770

/ брой: 71

Еврото в България пак може да се отложи

автор:Дума

visibility 788

/ брой: 71

За пръв път Иран атакува пряко Израел

автор:Дума

visibility 826

/ брой: 71

Призоваваме за мир

автор:Дума

visibility 790

/ брой: 71

САЩ да стоят настрана, призова Техеран

автор:Дума

visibility 718

/ брой: 71

Вашингтон твърдо зад Тел Авив

автор:Дума

visibility 760

/ брой: 71

Заедно

автор:Юлия Кулинска

visibility 878

/ брой: 71

Що за демокрация?!

автор:

visibility 841

/ брой: 71

Обратен ефект

visibility 813

/ брой: 71

Избори и образование

visibility 808

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ