26 Април 2024петък19:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Радев и Йотова се заклеха да служат на България

Обединена Европа трябва да бъде съхранена на всяка цена, заяви в речта си новоизбраният президент

/ брой: 14

автор:Дума

visibility 62

Румен Радев и Илияна Йотова официално положиха клетва като президент и вицепрезидент в НС вчера. Официалната церемония предизвика огромен интерес, а парламентът бе пълен с гости, дошли да чуят речта на новия държавен глава. Официалното заседание събра представителите на законодателната, изпълнителната и съдебната власт. В парламента бяха държавният глава Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова, Негово светейшество патриарх Неофит, представители на останалите вероизповедания, дипломати и посланици. В ложите се наредиха предишните президенти Петър Стоянов и Георги Първанов, а между тях седна главният прокурор Сотир Цацаров. Омбудсманът Мая Манолова и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов също гледаха от високо клетвата. В ложите седяха и половинките на президентската двойка - Десислава Радева и проф. Андрей Йотов.
Повече от половин час продължи първата официална реч на Радев като президент. Депутатите от управляващото мнозинство обаче показаха изключително нисък праг на търпимост и слабо ниво на култура, след като след 20-та минута от речта започнаха да си приказват и подхилкват неуважително. Притеснението у Радев личеше, а от напрежение той допусна неволен лапсус и вместо "ще стимулирам обществени дебати" каза "ще симулирам обществени дебати". Реформаторът Гроздан Караджов злъчно подхвърли "Поне да си бяхте прочели речта", което доведе до неочакван и мълниеносен отговор на президента: "Имате още една седмица", визирайки предстоящото разпускане на НС. Реформатори и патриоти напуснаха залата.
Размяната на реплики остана скрита от гостите и журналистите в кулоарите заради озвучаването. Хората, които слушаха речта на Радев от балкона, се оплакаха, че звукът е бил изключително слаб. Чужди посланици и гости на парламента изпуснаха важни моменти от думите на новия президент. Някои дори заподозряха умишлен технически саботаж.
В речта си Радев направи няколко важни заявки. Той категорично подчерта, че членството на България в НАТО и ЕС не подлежи на въпрос, а Обединена Европа трябва да бъде съхранена на всяка цена. Президентът обаче подчерта, че българската външна политика трябва да се формулира у нас и да се отстоява навън, а не обратното.
Държавният глава отбеляза проблемите с изборните злоупотреби и факта, че партиите са повече от идеите за България. Радев отчете и резултатите от референдума, но уточни, че намалението на партийните субсидии трябва да отчете и възможните опасности за пораждането на зависимости от лобисти и външни фактори. Призивите за промени в съдебната власт също попаднаха в речта му, но и там бе направено уточнението, че реформите не бива да приключват само с корекции в структурата й. Радев разкритикува реформите в здравеопазването и образованието и призова за по-малко бюрокрация и повече контрол.
Президентът Радев се закани, че няма да превишава конституционните си правомощия, но няма да допусне тяхното орязване и фактическо обезсилване. Като своя приоритетна задача той изтъкна гарантирането на сигурността на България и българите. Държавният глава настоява за цялостна политика спрямо мигрантската криза, повтори и тезата, че страната трябва да настоява за ревизия на Дъблинското споразумение.
Радев завърши речта си с надеждата, че с общи усилия България ще се превърне в модерна и благоденстваща държава, в която свободни и динамични граждани ще следват мечтите си.
Новият президент се ръкува с правителството в оставка и с депутати, а народните представители от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ изчакаха, за да го поздравят. Лидерът на левицата Корнелия Нинова връчи на държавния глава букет, вицепрезидентът Йотова пък получи цветя от Ангел Найденов.

Придвижването около парламента беше затруднено дори и за вицепрезидента Илияна Йотова и съпругът й проф. Андрей Йотов
Снимка БГНЕС

За разлика от предшественичката си новата първа дама Десислава Радева присъства на клетвата на съпруга си
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ