27 Април 2024събота05:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пътешествия

Музеите на Форд и Додж

/ брой: 14

visibility 41

Анелия ПЕТРОВА

Някои от най-атрактивните забележителности на Детройт са свързани с традициите на автомобилната индустрия в града. Известният като "Моторсити" мегаполис е популярен в цял свят с производството на автомобили и централите на автомобилните гиганти Дженеръл Моторс, Крайслер и Форд в него. Съвсем закономерно Mузейният комплекс "Хенри Форд" е сред атракциите, които могат да задоволят любопитството не само на автомобилните любители, но и на тези, интересуващи се от историята на Детройт. Музеят, заедно със заобикалящия ги "Грийнфилд вилидж", е най-големият в САЩ, съчетаващ външно и вътрешно музейно пространство.
Наименуван в чест на своя основател Хенри Форд, музеят е живо свидетелство за любовта на автомобилния индустриалец към историята и стремежа му да съхрани артефакти от ерата на Индустриалната революция в страната. Освен колекции, свързани с началото, постиженията и въздействието на автомобилите върху живота на хората, музеят пази артефакти с национално и световно значение. В него могат да се видят както президентските лимузини на Теодор Рузвелт, Джон Кенеди и Роналд Рейгън, така и лабораторията на Томас Едисън. Музеят съхранява люлеещия се стол на Ейбрахам Линкълн от ложата на "Форд тиатър", на който големият политик е стоял по време на убийството си през далечната 1865 г.
Специално място е отделено за автобуса на Роза Паркс, превърнал се в емблема на движението срещу расовата дискриминация през 50-те и 60-те години на миналия век. Пред вратите на автобуса често могат да се видят опашки от чакащи да седнат на мястото, което мис Паркс отказва да отстъпи на бял пътник през 1955 г., поставяйки формално начало на борбите за расово равноправие в САЩ.
Външната част на музейния комплекс е не по-малко впечатляваща с десетките си занаятчийници, ферми, гостилници и железница, уловили духа на американските градове от 19-ти век. Старовремските сгради показват аспекти на живота от миналото в детайли, а заобикалящите ги билкови градини са предпочитано място за сватби и други празненства.
Недалеч от историческия комплекс се намира имението на Форд, което синът на именития индустриалец и изпълнителен директор на автомобилната компания Едсел е обитавал приживе със съпругата си Елинор и четиримата си синове. Разположено на бреговете на езерото Сейнт Клеър, имението е известно както с красивата си архитектура и интериорния дизайн на къщата, така и с феноменалните си розови градини, заобиколени с басейн и лагуна. Следвайки завещанието на семейството, днес то е отворено за публика и е средище на градински концерти, арт събития, и исторически лекции. Включеното в Националния регистър за историческо значими места, имението е поддържано и реставрирано от специален фонд от $15 милиона, който Елинор завещава през 1976.
Строена по английски архитектурни стереотипи от началото на века, резиденцията на семейство Форд привлича посетителите със своята елегантност и европейско обзавеждане. Гостите могат да разгледат известната кухня, чиито повърхности са изработени от сребро, фотографската стая на Едсел, детската къща за игри с функциониращи канализация и електричество, както и огромния пиратски кораб в лагуната, построен по случай 21-ия рожден ден на един от синовете му.
Възхищение буди и колекцията на картини на семейството. Въпреки, че след смъртта им повечето от тях - включително произведения на Реноар и Ван Гог - са поверени на Детройтския институт по изкуствата, в имението все още могат да бъдат разгледани шедьоври на Сезан, Дега и Диего Ривера.
Подобно на имението на Форд, днес публиката може да разгледа свободно "Мийдоу Брук" - имението на другата икона на автомобилната индустрия Джон Додж. Завещана на щата Мичиган от вдовицата на Додж и втория й съпруг, днес къщата и нейните околности се стопанисват от "Окланд Юнивърсити". Често споменавана като един от най-грандиозните американски замъци, къщата в стил Тюдор заема шесто място в регистъра за най-големи исторически къщи в САЩ. Включеният и в Националния регистър за историческо значими места дом разполага със сто и десет стаи, разположени върху 8200 квадратни метра, посещавани от над 70 000 туристи годишно.
С помощта на екскурзоводи, гостите на имението могат да разгледат къщата, съхраняваща оригиналните мебели, арт колекция и снимки на семейството. Със своите дървени фрески, издялъни камъни, мрамор, ръчно рисувани керамични плочки и фино изработени гипсови детайли по таваните, уникалната къща отразява стила на провинциалния шик, популярен през 20-те години в САЩ. Модерната за времето си сграда има централно отопление, два асансьора, четири кухни и киносалон. Съхранена е и колекцията Матилда Додж, включваща произведения от стъкло на "Тифани", костюми на "Пол Поаре", ръчно изработени мебели на "Стикли" и фин порцелан на "Серве и Мейсън".
Имението на Додж е заобиколено със скулптури, фонтан, каменни тераси, голф игрище, забележителни градини и гориста местност с каменен мост. Убеждението на Матилда Додж, че храната в кухнята трябва да идва от двора, а не от маркета, намира доказателство в съхранените зеленчукови и плодови градини около имението. Посетителите могат да видят някогашните оранжерии и постройките, в които семейството е отглеждало добитък.
Особено любопитство предизвиква старата конюшна на семейство Додж, понастоящем  превърната в гараж, съхраняващ различни модели от ранната епоха на автомобилите Додж. Автомобилите напомнят за ежегодните събития, домакинствани от семейство Додж през всеки август, по време на които имението се е превръщало в своебразно изложение на ретро коли.
Известна със своята филантропия, Матилда Додж активно подпомага над 40 местни организации. Нейното най-популярно дарение датира от 1957 г., когато тя и вторият й съпруг даряват цялото имение и $2 милиона на щата с цел изграждане на "Окланд Юнивърсити". В съседство до университета на територията на имението днес се намира открита концертна сцена, домакин на световни музикални звезди през летните месеци.


Музейният комплекс "Хенри Форд"

Имението на Хенри Форд

Имението на Джон Додж "Мийдоу Брук"


Градините в "Мийдоу Брук"

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ