19 Април 2024петък16:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Вода газим...

/ брой: 14

автор:Мая Йовановска

visibility 151

Вече близо 30 години след началото на прехода към пазарна икономика (колко е пазарна е изключително спорен въпрос) и след децентрализацията на ВиК услугите, дереджето ни във водоснабдяването е все едно и също, че даже се и влошава. Мрежата е над 40-годишна, инвестиции почти не се правят, загубите са огромни, направо колосални, авариите по мрежата са всекидневни, а цените за нас - потребителите, стават все по-високи.
На закрито заседание на регулаторния орган - КЕВР, за пореден път ВиК дружествата са отчели безумни загуби. "Лидер" е добричкото дружество с немислимите 84%. Най-ниски те са в Русе - към 42%. Дори този най-нисък за страната дял си е направо разхищение. Още през миналата година водните дружества обаче внесоха за одобрение бизнес плановете си за следващите няколко години, с които на практика оправдават исканите от тях нови по-високи цени. За тази година например столичното дружество, което си има концесионер, иска с 30% да повиши цената.
Топката е в КЕВР, която одобрява цените, но през годините - дали с малко или с повече, те все нагоре вървят, пък досега не ни е станало известно как същата тази комисия проверява намаляват ли дружествата загубите си, какъвто ангажимент със сигурност имат. Въобще решенията на комисията често изглеждат като движение през право черво. Законодателят пък, който най-малкото трябва да забелязва и поправя дефектите на изпълнителната власт, не си направи труда поне да ограничи дела на загубите, които ни се начисляват в сметките. Щото така е по-вероятно ръководството на дружествата да бъдат принудени наистина да се вземат в ръце и да вложат в модернизация.
Въобще фразата "вода газим, жадни ходим" напълно съответства на състоянието, до което бе докаран водният сектор след години на "мъдро" управление. А сметката на кацата без дъно, я плащаме всички ние.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 288

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 264

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 278

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ