29 Март 2024петък00:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Виртуози във фолклора обучават деца в БНР

Ученици ще се потопят в тайните на народните ритми днес в Първо студио

/ брой: 14

автор:Дума

visibility 909

Оркестърът за народна музика на БНР ще разкрие красотата на българския фолклор пред деца и ученици днес. Музикалната образователна програма на Националното радио организира втората за тази учебна година среща на едни от най-обичаните български музиканти с малки и по-големи ученици в Първо студио на БНР от 14 ч. Концертът, наречен "Виртуозите във фолклора", за първи път ще е следобед, а началният час е съобразен с програмата на учениците.
Децата ще се срещнат със солистите от Оркестъра за народна музика на БНР и ще научат какво е гъдулка, тамбура, кавал и гайда. Диригентът Димитър Христов разказва за концерта: "Подбрали сме програма от девет пиеси, знакови за нашия оркестър. Ще започнем с творба на композитора Коста Колев, след това концертмайсторът на оркестъра Росен Генков ще разкаже за гъдулката. Нашите майстори на тамбурата Любомир Владимиров и Ангел Димитров ще изпълнят "Кюстендилско хоро" по музика на Румен Сираков. Виртуозността на кавала ще покаже Недялко Недялков с хоро "Стакато", а нашият гайдар Петьо Костадинов ще се представи с "Гайдарски мелодии". Всички пиеси са бързи и виртуозни - и много забавни за децата. Малките слушатели ще имат възможност да чуят целия диапазон на инструментите, солистите ще разкажат забавни истории за тях, от какво дърво са направени, откога датират и трудно ли се свири на тях." За днешната среща Оркестърът за народна музика е подготвил изненада за малките си почитатели, които ще имат възможност да изпеят любимите си песни "Боряно, Борянке" и "Седнало е Джоре дос".
Участието в Музикалната образователна програма на БНР е безплатно, с предварително записване на тел. 02 9336 258; 0884 498 810; 0897 902 979 или на tsvetanova@bnr.bg.
Оркестърът за народна музика на БНР е създаден през 1952 г. с идеята за богата звукозаписна дейност за попълване на фонда на радиото. Известен е като "оркестър от солисти" заради изключителната виртуозност на музикантите, която те по впечатляващ начин вплитат в общата "музикална шевица". Досега съставът е реализирал над 15 000 записа за БНР. Оркестърът запазва чистотата на автентичния звук на българския фолклор, а под ръководството на Димитър Христов го поднася по достъпен и атрактивен за по-новите поколения начин.

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ