16 Април 2024вторник13:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Медии

Изпълнители продължават да предоставят песни на БНР

Радиото сезира Комисията за защита на конкуренцията заради спора с "Музикаутор"

/ брой: 14

автор:Дума

visibility 32

След скандала между БНР и "Музикаутор", който доведе до значителното ограничаване на музикалния репертоар на медията, редица изпълнители решиха да предоставят безвъзмездно песните си на радиото. Поредните, които се включиха на страната на БНР, са независими артисти от Сърбия, Македония, Турция и Гърция. Те предоставят на БНР свои албуми, които могат да бъдат излъчвани през цялата 2017 г. Сред музикантите, които предоставиха правата си, са Ню джаз квартетът "Eyot" от Ниш, лауреати от фестивала MIDEM в Кан и на "Umbria Jazz Balkanic Windows", първата албанска рокендрол група в света - "Blla Blla Blla" от Скопие. Популярните турци от "She Past Away", солунският електроакустичен микро-оркестър "Underwater Chess", белградските "Fish In Oil" и група "Naked" също дават своя музика на радиото. Бившият китарист на Ник Кейв & "The Bad Seeds" Хюго Рейс също ще звучи по БНР през цялата година със свои 66 песни, обявиха от медията.
Спорът между организацията за авторски права е и причината БНР да поиска Комисията за защита на конкуренцията да образуване производство за установяване на нарушение и налагане на санкция срещу "Музикаутор". Радиото твърди, че организацията е злоупотребила със силната си позиция при договарянето на сумите, които иска за авторската музика. Сдружението за колективно управление на права прекрати едностранно договора с БНР и забрани в ефира да звучи музика, чиито авторски права се държат от "Музикаутор", припомнят от медията.
В писмото си до КЗК генералният директор на БНР Александър Велев изтъква, че "Музикаутор" нарушава принципа на равнопоставеност, като поставя радиото в по-неблагоприятно положение спрямо търговските медии. "Възползвайки се от по-силната си позиция, "Музикаутор" едностранно налага на БНР условия, с които цели да постигне сериозен дисбаланс на радиопазара, като получава непропорционално голяма част от възнаграждението за ползване на авторски права за музикални произведения само от БНР", пише в писмото до КЗК.
От радиото недоволстват, че сдружението изисква неколкократно повишаване на сумите, които получава от БНР, без да посочва ясни мотиви и икономическа обосновка за това.
КЗК вече се е произнасяла, че организациите за колективно управление на авторските права са в положение, което е равностойно на господстващо. "Музикаутор" представлява над 95% от световния музикален репертоар, което определя по-силна позиция на сдружението при договаряне с БНР, признават дори от националното радио.

 

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 174

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 159

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 174

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ