25 Април 2024четвъртък17:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Технологии

Десет технологии от бъдещето, които ще променят нашия свят

Някои от откритията вече са част от живота ни, но други все още остават само на хартия

/ брой: 14

автор:Дума

visibility 2455


На прага сме на нова технологична ера и макар бъдещето, показвано в научнофантастичните филми да е още далеч, част от технологиите са футуристични повече, отколкото можем да си представим.

Прозрачно дърво
Благодарение на специална химична обработка на корковото дърво и покриването му с епоксидна смола, учените са създали чист биоразградим материал, който е 4-6 пъти по-як в сравнение с аналозите, които не са обработвани химически. Новият материал може да се използва в качеството на възобновяем източник в производството на елементи на слънчевите панели, тъй като само частично спира светлината, пропускайки 85-90% от нея. Материалът е приложим и в строителството на домове на бъдещето.

Вакуумен влак
Концепцията за вакуумен влак - Hyperloop, е предложена за пръв път през 2013 г. от Илон Мъск (главен изпълнителен директор и продуктов архитект на Тесла моторс). Тя представлява система за превоз между градовете, разположена в закрити вакуумни тръби. Пътниците, които ще седят в специални капсули, ще могат да се придвижват от един град до друг със скорост от 1300 км/ч., по-бързо от звука. Цифрови екрани ще се грижат свръхбързите пътувания да бъдат приятни и развлекателни. Привържениците на технологията твърдят, че тя ще бъде по-ефективна и икономически по-изгодна в сравнение с всяка друга, използвана днес.


Вертикални стопанства
Според някои прогнози над 80% от населението на планетата към 2050 г. ще живее в градовете, което ще превърне решаването на въпроса с производството на храна в основен проблем. Вертикалните стопанства вече са вариант за много островни региони. Прилагането на схеми за вертикално отглеждане на селскостопански култури ефективно решава въпроса със свободното пространство още повече, че стойността на земята поскъпва всяка година. Освен всичко останало особената конструкция на тези стопанства прави възможно по-икономичното използване на водата. Това е чисто и икономично решение за производство на пресни продукти. 

3D печат
Технологията на 3D печата е факт вече няколко години, но продължава да намира нови ниши на приложение. Тъй като поевтинява и става все по-достъпна, тя се превръща в неразделна част от живота ни. Медицината, дизайнът, транспортът започват все по-често да ползват технологията и да получават предимства от това. Дали ще е биопечат на продукти за медицински цели или на различни механични части, използвани в двигателите - бъдещето е на 3D-печата. Немного време ни дели от деня, когато хората сами ще могат да си създават домове, велосипеди и дори автомобили, използвайки 3D.

Умно стъкло
Човечеството влиза в ерата на стъклото. Притежавайки свойствата да е прозрачно и непрозрачно, оставайки здраво и нечупливо и имащо качествата дори на сензорен панел, новият тип стъкло може да промени домовете и работните ни места до неузнаваемост. Стените в домовете при желание могат да се превръщат в прозорци, които контролират обема на пропусканите ултравиолетови лъчи и топлина, правейки жилищата енергоефективни. Всяка повърхност в дома ще може да се трансформира от стена в прозорец, от прозорец в телевизионен екран само с едно движение на човешката ръка.

Холограми
Проектиране на домове. Видеоигри. Изследване на космоса. Строителство на нови светове. Всичко това в тримерно пространство. Такова бъдеще ни обещават холограмните технологии. Те имат огромен потенциал да допълват нашия физически свят с цифров. Тази технология притежава огромен потенциал във всички известни сфери. Рисуване във въздуха, ходене по повърхността на Марс, поглеждане в кратера на вулкан - холограмите могат да ни изпратят там, където дори магията не би успяла. Възможностите са безгранични и зависят само от въображението ни.

Домашни роботи и дронове
Развитието на робототехниката ни снабдява с все по-дружелюбни домашни роботи. Бумът на дроновете в момента е едва началото. В близко време на пазара ще се появят по-умни и по-удобни машини. Дали това ще са роботи, чието предназначение е да помагат и да общуват с хората или други, които ще ги заместят в някои професии - сервитьори, рецепционисти, едно е ясно - развитието на робототехниката не може да се спре. В скоро време като допълнение към телевизорите, компютрите, пералните и микровълновите печки хората ще се сдобият с роботи-домашни помощници.

Аугментиране на хората
Биониката променя човечеството. Колкото по-зависими сме от машините, толкова повече се приближава времето, когато възможностите ни ще станат на порядък по-големи и обхватни отколкото тези, които притежаваме в момента. Имплантиране на видеокамери в очите, подобряване на способностите за скачане и бягане или пък контролиране на електрониката със силата на разума - границата между машината и човека започва да се размива. Благодарение на новите си способности хората най-вероятно ще се сдобият с различен, напълно непознат до този момент за тях опит. Може би ще можем да "чуваме" цветовете или да "чувстваме" електрическото поле.        

Истински изкуствен интелект
Отдавна ни обещават, че ще можем да общуваме с киберпартньори, които ще са способни да разбират командите и исканията ни, емоциите и дори шегите ни. Засега това остава мечта, но скоро нещата може да се променят. Инженерите работят над програма, която да разпознава човешките емоции. Благодарение на постиженията на технологиите за лицево разпознаване, някои съществуващи програми за изкуствен интелект вече разбират кога сме ядосани или тъжни, а някои дори са способни и да опишат онова, което "виждат". Това са първите крачки по създаването на роботи, които ще могат да разпознават и описват света около тях и после да споделят опита си с нас.

Нанотехнологии
Тръгвайки от пречистването на водата и стигайки до създаването на биоразградими пластмаси, нанотехнологиите ни обещават в близкото столетие свят, който не сме си представяли. Миниатюрните машинки с размери от няколко нанометра скоро ще се заемат с изучаването на човешката ДНК и ще ни помогнат да променим свойствата на материалите, правейки ги по-здрави и или по-крехки в зависимост от нуждите ни. Те са толкова микроскопични, че могат да се захранват с енергия от ритъма на сърцето ни или от химичната енергия, съдържаща се в клетките ни. С помощта на нанотехнологиите ще можем да наблюдаваме и разработваме лекарства за болестта на Алцхаймер или рака, да създаваме по-ефективни енергоносители и практически вечни материали.

по материали на Hi-News.ru
Страница на Светла Василева

Прозрачно дърво

Вакуумен влак

Вертикални стопанства

Холограми

Домашни роботи

Нанотехнологии

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 364

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 294

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ