29 Март 2024петък14:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Булевард

Боряна Тимнева:

Диагностиката със скенер разкрива нуждите на кожата

Правилният избор на най-подходящото овлажняващо средство се базира на дерматологична консултация, категорична е експертката, която работи като кoзметолог и кинезитерапевт

/ брой: 14

автор:Альона Нейкова

visibility 1972

БОРЯНА ТИМНЕВА е кoзметолог и кинезитерапевт в известна столична клиника по естетична дерматология. Преди това завършва Спортното училище "Юрий Гагарин" в Бургас и има висше образование от Националната спортна академия "Васил Левски" със специалности педагог и треньор по лека атлетика. Трупа опит и като учител в училище и в частна детска градина. Придобива следдипломна квалификация по кинезитерапия и специалността козметик, която получава след професионално обучение към Средното професионално-техническо училище по фризьорство и козметика в София. Работи в Jewel Skin Clinic, където е сред най-търсените специалисти.


През есента и зимата кожата се изсушава от студения вятър и от ниските температури, от рязката промяна на времето. Нуждае се от подхранване, защото си проличава липсата на витамини, а липидите намаляват. По-сухите кожи започват да се лющят, а мазните стават сухи. Затова е добре да обърнем внимание на препоръките на специалистите.


"През зимата хидратиращи кремове не се използват"
"Колагеновите и еластиновите влакна като арматурно скеле държат лицето стегнато и младо. С напредването на възрастта обаче тези влакна стареят, отпускат се и се нуждаят от ремонт"
"Природата не търпи празно пространство"

- Какво всъщност представлява сухата кожа?
- Сухата кожа се обозначава с дерматологичния термин ксерозис кутис (произлиза от гръцката дума xero, което означава сух). Сухотата на кожата се среща по-често през студените месеци на есенно-зимния сезон.
- Защо се случва?
- Обяснението се свежда до пониженото количеството на повърхностните липиди. Фактори, които способстват за това са: прекалено често къпане, горещи вани, прекаляване с почистващите продукти, агресивно триене на кожата с хавлиена кърпа, ниска влажност, студен и сух зимен сезон, парното, недостатъчен прием на вода и течности (дехидратация), прекомерно излагане на слънце. Причина може да бъде и наличието на атопичен дерматит или ихтиоза.
- Има ли изявена симптоматика при суха кожа?
- Сухота, сърбеж, залющване, което ангажира предимно долни и горни крайници, чувство за стягане и опъване на кожата, особено след взимане на душ. Зачервена и раздразнена кожа, нацепване, побеляване и лющене.
- Какви грижи за сухата кожа може да се полагат в домашни условия?
- Необходимо е редовното прилагане на овлажняващи продукти, като за предпочитане са кремовете на липидна, а не на водна основа. Особено подходящо е прилагането на емулсии, тип вода в масло, при които преобладава липидната съставка. Правилният избор на продукт за кожата се базира на дерматологичната консултация, при която лекарят ще определи най-подходящото овлажняващо средство. За предпочитане са продукти, които съдържат млечна киселина и урея. Уреята, вложена в овлажняващ продукт в процент под 10, е с хидратиращо действие върху кожата, а над 10% има и кератолитично (излющващо) действие. При наличие на силно зачервяване с оформяне на екземни плаки може да се приложи за кратко време крем, съдържащ 1% хидрокортизон.
- Съществуват ли профилактични мерки, които да се прилагат за намаляване на сухотата?
- Необходимо е да се избягват горещи вани, хигиенният душ да бъде с по-малка продължителност, да не се прекалява с басейни и сауни. Да се използват меки почистващи средства, които не съдържат алкохол, алкален сапун и парфюм. Кожата да се подсушава след баня с потупващи движения, а не с триене. Трябва да се приемат много вода и течности, да се използва фотозащита и да се нанася емолиент след баня. Да се избягват алкалните сапуни, както и разчесването на кожата при сърбеж. Да се използва овлажнител за въздуха в дома.
- Какви процедури могат да се правят?
- Добър метод, за да разберем какво е състоянието на кожата ни и от какво се нуждае, е диагностиката със скенер. По този начин лекарят може да назначи подходяща програма за възстановяване на кожата. Изследването е безопасно и безвредно и може да се прилага при бременни жени. Подходящи процедури, с които може да се започне през студените дни, са почистване на лицето, микродермабразио, както и пилингите. Двете процедури подготвят кожата да поеме други активни съставки, които могат да се вкарат в нея чрез различни процедури, като мезотерапии например. Мезотерапиите могат да бъдат иглени или безиглени и чрез тях се вкарват в средната дерма подходящи активни съставки - витамини, колаген, минерали, пептиди, олигоелементи. Идеални за сезона са и процедурите с апаратура - като радиочестотният лифтинг. Терапията за 40 минути като с магическа пръчка сваля 5 години от възрастта. Ролята на магическа пръчка е приел съвременен лазер от последно поколение, който работи с радиочестотен ток. Той дозира прецизно и се комбинира с интензивно охлаждане. Токът влиза дълбоко в кожата. Достига до самата дерма, където колагеновите и еластиновите влакна като арматурно скеле държат лицето опънато, стегнато и младо. С напредването на възрастта обаче тези влакна стареят, отпускат се и се нуждаят от ремонт. На помощ идва биополярната честота. Токът преминава през колагеноеластиновата мрежа, като търси път през най-ниското съпротивление. Затова минава през старите влакна, които са по-отпуснати и изтънели, и ги стопява. Лазерът коагулира само тези, които са остарели, отпуснати и накъсани, а топлината буквално ги изпарява. И понеже природата не търпи празно пространство, на мястото на старите се създават нови. Фибробластите генерират млади влакна, които придават по-стегнат тургор и реструктурират кожата. Така тя добива по-младежки вид. Този процес дава и име на процедурата - Skin Thitening. Известен е още и като лифтинг в обедната почивка, защото може да се направи бързо, без никакви нежелани странични ефекти като зачервяване, подуване и подпухване. С радиочестотния лазер се работи в областта на очите, лицето, шията и деколтето.
- Кои са последните новини в областта на естетичната дерматология?
- Новото е, че козметологията се развива с бързи обороти. Създадени са козметични процедури и кремове с наночастици, които навлизат в средната дерма само с масажни движения. Добре е да се знае, че през зимата не се използват хидратиращи кремове, защото водата в студа замръзва. Ако кожата е дехидратирана, добре е хидратиращи продукти да се слагат вечер, а през деня дермата да се подхранва. Подходяща процедура за дълбока регенерация е Intraceuticals. Терапията представлява интрадермално вкарване на хиалуронова киселина, витамини А, С и Е, алое вера и зелен чай. Хиалуроновата киселина в продукта е представена от три вида молекули - голяма, средна и малка, които се нареждат като скачени съдове в кожата, като най-голямата молекула остава най-отвън, продължава да привлича влага от атмосферния въздух и по този начин запазва кожата хидратирана.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ