28 Март 2024четвъртък19:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Палитра

"Не/познати" картини гостуват в София

Националната галерия започва годината с колекция на майстори от XX в.

/ брой: 14

автор:Дума

visibility 651

Интересна изложба от Златния фонд на ОББ представя в столицата най-ценните експонати от своята колекция. Експозицията под наслов "Нe/познати" гостува в Националната галерия (Двореца на пл. "Княз Александър I" 1) до 12 февруари.
За първи път са показани и ценни антикварни предмети, уникални пишещи и сметачни машини, стенни часовници и още над 20 експоната. Специално допълнение към художествената експозиция е адаптираната тактилна карта на картината "Лодкар" от Радомир Мандов. Чрез репликата на "Лодкар", която е придружена от аудио описание на български и на английски език, се дава възможност и на хора с нарушено зрение да се докоснат до вълшебството на изобразителното изкуство.
"За нас е изключително емоционален момент да видим картините изложени на това приказно място - кара ни да осъзнаем какво сме направили и какво наследство е тази колекция", отбеляза Анка Костова, мениджър "ПР и спонсорство" в ОББ. Тя допълни, че 5 г. е отнело, докато се стигне дотук. Общо в клоновете из страната има 225 творби на стойност над 400 000 лв., които според художествените си качества са разделени в три фонда - златен, сребърен и бронзов. В последните два творбите не са толкова скъпи, но имат емоционална стойност. Близо пет години служители, експерти и реставратори обединяват своите усилия, за да опишат, заснемат и реставрират произведенията от всички клонове на финансовата институция.
Златният фонд не е само художествено наследство - той представя процесите в българското изкуство през ХХ в. Наше задължение е тези картини да бъдат част от нашата културна политика, а не просто да изпълват залите ни, подчерта Слава Иванова, директорка на Националната галерия.
Изложбата в София, която предлага 49 творби, е част от амбициозната програма "Не/познати" да обиколи 13 български града - родни места на познати автори, и да покаже техни непознати творби на съгражданите им. Най-скъпите измежду тях са на Златю Бояджиев и Никола Танев, на стойност 18 хил. лв.
Пътешествието започна през септември 2016 г. в Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Там живописните платна и графиките от Златния фонд на колекцията бяха акцент в Нощта на галериите и музеите.
Изложбата има и свой сайт, където творбите могат да бъдат разгледани: www.ubbcollection.bg.

Златю Бояджиев, "Морски скали"

Харалампи Илиев, "Жътва"

Радомир Мандов, "Лодкар"
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ