29 Март 2024петък01:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Молдова може да се откаже от ЕС

Искахме нормални двустранни отношения в много сфери, но не получихме нищо от споразумението за асоцииране с общността, заяви президентът Додон

/ брой: 13

автор:Дума

visibility 5

Молдова може да се откаже от споразумението за търговско асоцииране с Европейския съюз след следващите парламентарни избори, заяви във вторник новият президент Игор Додон на срещата си в Москва с руския държавен глава Владимир Путин.
На съвместната пресконференция Додон каза, цитиран от ТАСС, че му е любопитно защо търговският оборот на страната му с ЕС всъщност бил намалял след подписването на споразумението през 2014 г. Додон призоваваше по време на кампанията си за референдум за отношенията с ЕС.
"Молдова е малка страна и тези изкривявания във външната й политика за последните 25 години независимост са създали проблеми, срещу които днес се изправяме. През последните седем години ние се наклонихме към европейската интеграция. Ние не сме против ЕС, те са наши съседи и имаме общи традиции, но не трябва да сме приятели със Запада срещу Изтока, както и не е възможно да сме приятели със Изтока срещу Запада", посочи Додон. "Ние не възнамеряваме да отменяме напълно и категорично отношенията си с ЕС Ц това не е реално. Ние искаме нормални двустранни отношения в много сфери. Не получихме нищо от това споразумение. Не сме против ЕС, имаме обща граница със съюза, но не можеш да градиш отношения на антируска реторика", цитира думите му Ройтерс.
Президентът Путин отвърна, че съседите на Русия са свободни да взимат самостоятелно решенията си и да се сближават с ЕС, но интересите на Москва трябва да се уважават. "Трябва да се признае, че взаимноизгодните връзки с Русия се влошиха на фона на опитите със сила да се върви към сближаване с ЕС, посочи руският президент. Той заяви също, че двете страни могат да възродят стратегическото партньорство.
"Договорихме се за това, че редица предприятия ще бъдат проведени от съответните руски структури и почти съм уверен, че броят на предприятията, които ще имат право да доставят продукция на руския пазар, ще се увеличи", заяви Путин. "Много ще зависи от това как Молдова ще изгражда отношенията си с ЕС. За нас има определени рискове Ц те са аналогични с тези, с които се сблъскахме след подписването на документ за асоциация между Украйна и ЕС", посочи още той, като добави, че според него същото се отнася и до въпросите, свързани с трудовата миграция. "Ние знаем компетентността на правителството на Молдова, компетенцията на Президента. Някои въпроси не влизат в компетенцията му в съответствие с конституцията на страната. Въпреки това Русия ще работи и с молдавското правителство, и с нейния президент", подчерта Путин.
Малко по-късно Игор Додон заяви в ефира на радио "Спутник - Молдова", че възможното сключване на споразумение между Молдова и Евразийския икономически съюз (ЕАИС) не противоречи на задълженията на Кишинев в рамите на асоциирането с ЕС. "Рамковото споразумение с ЕАИС, уверявам, ще го подпишем", подчерта Додон. Той подчерта, че на преговорите с руския президент Владимир Путин не е искал от Русия финансова помощ. "Ние дойдохме не за пари. Не съм молил пари от Путин. Дайте ни въдица, рибата сами ще си я уловим. Дайте ни възможност да печелим, възможност да произвеждаме и изнасяме", каза още той.
Президентът на Молдова обаче заяви, че "ако има конституционна, законна възможност да разпусне парламента и да насрочи избори през 2017 г., ще го направи".

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ