28 Март 2024четвъртък12:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП алармира

ГЕРБ отново залагат капан за спиране на средства от ЕК

Тезата "на тях им ги спират, на нас ни ги пускат", отдавна издиша, заявиха социалистите

/ брой: 13

автор:Юлия Кулинска

visibility 17

"ГЕРБ отново залагат капан за спирането на средства от ЕК. След две години управление на кабината "Борисов 2" България е в задънена улица по отношение на усвояването на пари от европейските фондове. Бодряшките изказвания на министрите никак не кореспондират с действителността". За това алармира на брифинг в НС депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Иван Иванов. По думите му за три години от настоящия 7-годишен програмен период данните на МФ сочат, че изплатените европари са малко над 5%, а според  системата ИСУН те са около 7%, или общо 1 млрд. евро от 17 млрд. Близо една четвърт от тези плащания обаче са отишли не директно в бизнеса, общините или други реални ползватели, а в банките.
Иванов заяви, че от получените от ЕК траншове едва 78 млн. евро, или под 1% от общия бюджет на програмите, са на база реално изпълнени дейности и отчетени разходи, а останалото са авансови плащания. Социалистът подчерта, че под въпрос е поставено съществуването на Програмата за морско дело и рибарство на стойност 450 млн. лв. "По тази програма няма нито сключени договори, нито плащания, нито акредитиран управляващ орган. След ареста на ръководството на агенцията по аквакултури стана ясно, че причината се корени в немалка степен и в безконтролната корупция на назначените от ГЕРБ чиновници. Същото е състоянието при Фонда за управление на миграцията в размер на 82 млн. лв. и при Фонда "Вътрешна сигурност", който е в размер на 370 млн. евро", обобщи Иванов. Той припомни, че преди повече от година бе създаден т.нар. Фонд на фондовете, към който са били насочени 777 млн. евро от оперативните програми. "Към момента от тези пари не е похарчено нито едно евро. Няма нито една сделка, нито споразумение с банки, които да реализират тези пари, което е престъпление спрямо бизнеса", категоричен е Иванов.
"Към момента България няма нито един подписан договор по Европейския фонд за стратегически инвестиции, т.нар. План Юнкер. Безспорен факт е и опасността от спиране на средства по еврофондовете и то още тази година, защото  страната не е изпълнила 14 от 45-те предварителни условия в Споразумението за партньорство за периода 2014-2020, а срокът за изпълнението им беше до края на 2016 г.", обясни Иванов. "Тезата "на тях им ги спират, на нас ни ги пускат" отдавна издиша. През втората половина на т.г. при друго правителство, най-вероятно не на ГЕРБ, може отново да щракне капанът, заложен от този кабинет - европарите да бъдат спрени, съпроводен от познатия вой "на тях отново им ги спират", уточни Иванов.


Социалисти: 
Кабинетът само клати "влака стрела" с внушението, че усвоява европари

"Повече от две години ни се внушаваше, че влакът, който усвоява европейските средства, върви със скоростта на "влака стрела". Оказа се, че правителството само клати влака", заяви Манол Генов. Той обясни, че в стратегията за ВИК реформа има заложени необходимости от около 11 млрд. лв. и само от ОП "Околна среда и води" би трябвало в инфраструктура да се вложат 2,4 млрд. лв. До момента, след като прехвърлихме третата година на периода за усвояване на средствата, има реално усвоени 69 млн. лв, обяви Генов.
"От предишното правителство по ОП "Наука" бяха договорени 1,37 млрд. лв., а към момента са усвоени към 16 млн. лв., което е едва 1%. Парите за наука са пред пълен провал", подчерта Стоян Мирчев. Той обясни, че ръководството на МОН се опитва чрез парите за центрове за върхови постижения да източи 200 млн. лв,  както показва скандалът с баните в Горна баня и "Овча купел". "Това е подигравка. Има заплаха за спирането на тази програма. Не обърнаха внимание на проблемите, които посочиха Софийският университет, БАН, Техническият университет. Редно е Цацаров да се замисли, защото сигналите за нарушения в тази програма са за безстопанственост, умишлено саботиране и източване на средства", заяви Мирчев.
"Програмата за развитие на селските региони трета година буксува. Правилата, по които се провеждат процедурите за прием на проекти, са неясни и често променящи се", заяви Светла Бъчварова. По думите й при 2,9 млрд. евро средства в програмата за агроекологията усвояването е не повече от 1,5% и то за аванси. "Нямаме изпълнени проекти. Притеснителен е фактът, че ще се повтори картината от първия програмен период 2007-2013", обясни Бъчварова. Тя обяви, че по старата програма загубените средства са 160 млн. евро, а 248 млн. евро са санкциите, които Брюксел ще наложи заради непрозрачни обществени поръчки при общините, мерки, свързани с фотоволтаици, и други нарушения.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 144

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 164

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ